"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. március 22., hétfő

~ KARDINÁLIS ~

 


 


 


 
 

Régóta tervbe volt véve a Kardinális, de valahogy mindig váratott magára. Fogalmam sincs miért, pedig nem egy őrdöngős sütemény. Vannak buktatói az nem titok, de ha tarjuk a szabályokat, akkor ilyen kis csinos süteményeket tudunk az asztalra tenni. Adtam kóstolót a kedves szomszédasszonynak, mire jött a válasz: - Ez világbajnok sütemény....! Na...., nem mondott valótlant, így igaz. Maga a hab és a tészta kissé édes, de a citrommal ízesített tejszínhab és a savanykás baracklekvár pont kiegyensúlyozza az ízeit. 

 

Hozzávalók: 6 tojás, 100 gr. cukor, 90 gr. liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 kisebb citrom leve, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só. Továbbá: 400 ml. tejszín, kb. 10-12 kanál baracklekvár, porcukor.

 

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket nagyon kemény habbá verjük fel a cukorral és a csipet sóval. A sárgájákat felhabosítjuk a vaníliás cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet. Krémesre, csomómentesre kikeverjük. A tojáshab 1/3 részét lazán belekeverjük a sárga krémbe. Veszünk egy sütőpapírral belelt nagy tepsit és a sütőt előmelegítjük 175 C°-fokra. Először a keményre felvert tojásfehérjehabot töltjük nyomózsákba és hat csíkot nyomunk hosszában, hézagosan a tepsire. Ez után a sárga tésztát töltjük a nyomózsákba, és kitöltjük vele a hézagokat. Duplán töltsük a csíkokat, mehetnek a habok egymás tetejére, így szép magas lesz majd a süteményünk.

 


 


Amikor kitöltöttük a tésztahabokat, máris mehetnek a sütőbe sülni. Kb. 15-18 perc alatt, világosra megsütjük őket. Sütés után teljesen kihűtjük, majd egy vizes kés lapjával óvatosan leválasztjuk a piskótás alapokat a sütőpapírról. Míg sül és hűl a tészta, addig felverjük a tejszínhabot a citromlével, a baracklekvárt pedig villával meglazítjuk. Egy süteményes tálra tesszük az egyik tésztalapot, megkenjük a lekvárral, majd rákenjük a felvert tejszínhabot is. Befedjük a süteményt a másik piskóta lappal és leszórjuk a tetejét egy kevés porcukorral. Felvágjuk a sütemény és behűtve tálaljuk.

 


 


 

1 megjegyzés: