"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. március 5., péntek

~ LANGALLÓ ~

 





 
 

 



Pizzának indult, aztán végül kenyérlángos, Langalló lett belőle. Kaptam házi, füstölt húsos szalonnát és sonkát, persze, hogy ki kellett próbálni. Nem hiába, a házilag készült "disznóságoknak" nincsen párja. Teljesen más íz, illat és aroma. Vásárok nagy kedveltje a kemencében sült Langalló, amit felkockázva árulnak papírtálcán prezentálva. Fokhagymás tejföl, füstölt hús és lila hagyma van rajta, semmi más. Mégis egy olyan ízorgia, ami mindenkit levesz a lábáról. Magam nagyon szeretem, így nem volt kérdés, hogy süssek pár darabot vacsorára. Kerek formában tettem, így egy kicsit más lett, de csak kinézetre... Nagyon finom...


Hozzávalók 9 db. kisebb kenyérlángoshoz: 300 gr. liszt, 1 közepes burgonya, 20 g. élesztő, 100 gr. langyos víz, 1/2 dl. tej, 1-1 kávéskanál só és cukor. Továbbá: 2 kis doboz tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 150 gr. húsos füstölt szalonna és füstölt comb egyben, 1 fej lila hagyma.


A burgonyát felkockázva puhára főzzük, kihűtjük. Az élesztőt a tejben csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzá adjuk az áttört burgonyát, a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a vizet, 1 kanál tejfölt, a sót és a cukrot. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen a tésztát a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, finoman átgyúrjuk, majd elosztjuk 9 gombóccá. Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk és a gombócokat kis kerek körökké lapítva, letesszük a tésztákat. Amíg összevágjuk a tölteléknek valókat, addig letakarjuk, hogy keljenek tovább a lepénykék. A szalonnát, a combot, a hagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát lereszeljük és a tejfölbe keverjük egy csipet sóval. Mindegyik tészta közepére teszünk egy kanál fokhagymás tejfölt, majd megszórjuk a felvágott feltétekkel. A tészta széleit egy kicsit olajjal lekenjük, majd 15 percig pihentetünk megint. A sütőt előmelegítjük 180 C° -fokra, majd betesszük a langallókat sülni. Kb. 20-25 perc alatt pirosra, ropogósra megsütjük őket. Frissen, forrón fogyasztjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése