"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. december 15., kedd

~ FALATNYI MÁKOS BEJGLI ~

 


 
 

 

 

 


Kezd végig söpörni a fészen a mini bejgli projekt. Aki tud sütni és szereti a Bejglit, az biztos, hogy bővíti a repertoárját az idén karácsonykor sütemény ügyben. Fantasztikus ötlet, el kell ismerni, azt hiszem Kálci tette közzé eredetileg, amiért ezer köszönet és hála. Abszolút kedvenc lett. Picike, cuki, egy falatos és teljesen hozza azt a tradicionális ízt, amit elvárunk tőle. Megjegyzem, iért is ne hozná, hiszen teljesen ugyan úgy készül, mint a nagy testvére, csak falatnyi formában. Ebből az adagból két tepsinyi apróság lett nekem, ami csak mákos, de bizonyos, hogy diós kivitelben is le lesz gyártva. Fém vagy üveg tárolódobozban biztos, hogy kibírja Karácsonyig, bár kétlem, hogy megmaradna addig. Szóval süssetek Ti is falatnyi bejglit, baromi jó móka...

 

Hozzávalók:  450 g búzafinomliszt, 125 g margarin, 60 g zsír, 50 g porcukor, 15 g friss élesztő, csipet só, 1 db tojássárgája, 50 g sűrű főző tejszín, 1 dl meleg víz. Töltelék: 200 g darált mák, 125 g cukor, 50 gr darált háztartási keksz, 120 g forró víz, 1 citrom reszelt héja.

 

 A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és az egészet összemorzsoljuk. Addig gyúrjuk, amíg egy sima, rugalmas tésztát nem kapunk. A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára, hogy dermedjen. Amikor letelt az egy óra, a tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastag téglalap alakra. A töltelék hozzávalóit tálba tesszük és alaposan kikeverjük. Ezt is addig hűtjük, amíg jó formázhatóvá nem válik. A töltelékből kb. 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tészta alsó részére hosszan. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk egy éles késsel és alaposan összenyomjuk. A tészta találkozása kerül majd alulra. Így teszünk a többi hozzávalóval, amíg el nem fogy. A kész, vékony rudakat először lekenjük tojássárgájával, azt hideg helyen addig tartjuk, amíg megszárad, után lekenjük a tojásfehérjével is. Azt is rászárítjuk, ettől lesz majd márványos a sütik teteje. Felvágjuk a töltött tészta csíkokat kb. 2-3 cm-es darabkákra, majd mehetnek a sütőpapíros tepsire. 175 °C-fokon pirulásig sütjük a picurka bejgliket. 

 


 

 


5 megjegyzés:

  1. Milyen jó lenne videón is látni ezeket a finom recepteket...!! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt vajon dios változatban is ki lehet próbálni?

    VálaszTörlés
  3. Szia, természetesen dióval is megsütheted, nagyon finom. Tölteléket találsz a Bejgli posztban. K.

    VálaszTörlés
  4. 😔enyém nem lett ilyen szép.

    VálaszTörlés
  5. Imádom! Eszméletlen finom és szuper cuki! Én kicsit kevesebb cukorral sütöm, de ez ízlés kérdése! Tavaly sütöttem először, most készítem újra és alig várom, hogy megkóstoljam. :)

    VálaszTörlés