"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. december 18., péntek

~ DIÓ TALLÉR ~

 

 
 
 

 

 

 
 
 
Ha év közben nem is sűrűn, de ilyenkor Karácsonykor  elég sok sütit készítek. Főleg az ilyen kekszek kerülnek előtérbe, amikkel meg lehet tölteni a sütis dobozokat. Készülődés közben, vendégeket megkínálni, vagy csak uzsonnára egy pohár tejjel szerintem a legjobb édes falatok. Ez a keksz egy mutáció, avagy hogy igazítsunk egy régi kekszet új formába... Sima diós kiflicskék, más alakban. Szuper jó így is, hiszen az íze adott, csak laposabb kivitelű, viszont a pirult dió a tetején, még ad hozzá egy kis plusz élvezetet. Fémdobozba vele!


Hozzávalók: 200 gr. liszt, 100 gr. darált dió, 150 gr. hideg vaj, 4 kanál porcukor, 1 kanál vanília esszencia, 1 csipet só, 2 kanál sűrű tejszín. 


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett alapon kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastag lappá, majd kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a korongokat. A diós korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A korongok tetejét átkenjük egy maradék tojásfehérjével / biztos akad így ünnepek előtt /, és megszórjuk egy kevés vágott dióval. A sütőt bekapcsoljuk 175 °C-fokra és mikor már forró betesszük a sütit sülni. 12-15 perc alatt világosra megsütjük. Sütés után, mikor már nem forró a sütemény, porcukorban megforgatjuk őket.
 
 
 
 




1 megjegyzés: