"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. december 9., szerda

~ KARDHAL GULYÁS KAPORRAL ~

 


 


 


 

Ha Karácsony, akkor hal. Elvileg magyaros halászlé, ponty, gyakorlatilag pedig kardhal és gulyás... Néha merjünk elrugaszkodni a megszokottól, és kóstoljunk meg bátran más féle, és más ízű halakat. Mert bizony a halak húsa között is van más íz. Sokan azt hiszik, hogy a hal, csak egyféle íz lehet, de nem. Igenis jócskán eltérőek. Ilyen a kardhal is. Egészen fenomenális ízzel bír. Nincs erős hal íze, mint a lazacnak, de mégis egy aromás hal fajta. Ennek a levesnek az elkészítése semmilyen konyhatechnikai bonyodalmat nem igényel, kb. fél óra alatt össze dobható és garantáltan bezsebelhetjük érte a vállveregetéseket. Természetesen nem muszáj hozzá kardhal sztéket vásárolni, bár javaslom az íze végett, így bármilyen szálkamentes tengeri hal jó hozzá. 

 

Hozzávalók: 2 vastag szelet kardhal filé, 1 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehér répa, 1 cikk zeller, 1 édes burgonya, 3 kisebb sárga burgonya, 3 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 1 citrom, 250 ml. főzőtejszín, só, őrölt fehér bors, 1 kanál étkezési keményítő, 2-3 kanál olaj.

 

 A hagymákat felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a babérleveleket, a felkarikázott répákat, a kisebb kockára vágott zellert, a közepes kockákra vágott burgonyákat. Együtt pároljuk tovább fedő nélkül. Sóval, borssal ízesítjük, majd mehet hozzá a felkockázott halhús is. Felöntjük a levest vízzel, hogy kissé ellepje, majd utána ízesítjük sóval, borssal, vágott kaporral és petrezselyemmel. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 20 perc alatt puhára pároljuk az egészet. A tejszínben elkeverjük a keményítőt és a végén behabarjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta, közben belefacsarjuk a citrom levét és fele héját bele reszeljük. Tálaláskor vágott kaporral meghintve, forrón adjuk asztalra.

 


  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése