"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. december 1., kedd

~ MARCIPÁNNAL TÖLTÖTT MANDULA KEKSZ ~

 


 
 


 

 
 

 
 
 
Karácsonykor viszonylag több süteményt sütök, szeretjük elnassolgatni a teához vagy a kávéhoz, illetve remek vendégváró falat is egyben. Természetesen a bejgli és a zserbó kötelező elem, a többi sütemény pedig csak ráadásnak számít. Most az egyik ilyen ráadás süti, ez a marcipános keksz lesz. Fél óra alatt összeállítható és a sütése is csak pár pillanat. Egy baj van vele csak, borzasztóan finom... Ebből a mennyiségből 30 darab golyócska lesz. Fém, sütis dobozban sokáig el áll. Persze, ha lesz ideje álldogálni...
 
 
Hozzávalók: 150 gr. liszt, 50 gr. darált mandula, 60 gr. cukor, 120 gr. hideg vaj, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál víz, 1 csipet só. Töltelék: 200 gr. nyers marcipán massza. Forgatáshoz: 1 tojás fehérje, 100 gr. szeletelt mandula.
 
 
A tészta hozzávalóit kimérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amíg nem dolgozunk vele, addig betesszük a hűtőbe dermedni. A marcipánt elosztjuk 30 darabra, majd golyókat formálunk belőlük. A hideg tésztát szintén elosztjuk 30 darabra. Minden tésztadarabból pici korongot formázunk, majd a közepére teszünk egy adag marcipán golyót. Kicsi gombóccá sodorjuk őket, majd megforgatjuk a villával elkevert tojásfehérjében. A végén beleforgatjuk a golyócskákat a szeletelt mandulába is. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk a kekszeket, majd 175 C°-fokon, 10 - 12 perc alatt világosra megsütjük őket. Langyosra kihűtjük, majd utána szórjuk meg a porcukorral.
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése