"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. április 21., kedd

~ VAJBAN SŰLT FOKHAGYMÁS GARNÉLA ~















Ma kirúgtunk a hámból... Flancos ebédünk volt, a nagy és unalmas hétköznapok kellős közepén. A lányom ötlete volt, én meg jóváhagytam a kérelmét. Amúgy nem vagyok egy nagy rák kedvelő típus, ez az egy tenger adta lény, amit ritkán eszem meg, főleg így tavasz elején. Minden egyéb tengeri herkentyű jöhet, de valahogy a rákok mindig is távol evickéltek tőlem. Ez idáig... Ez annyira finom és pofon egyszerű étel, hogy kiváltképp ajánlom azoknak is, akik ódzkodnak az ilyen jellegű ételektől és fogalmuk sincs, hogy egyáltalán hogyan is fogjanak hozzá. Tényleg 15 perc alatt kész, és egy különleges kaját tudunk az asztalra tenni, szupergyors tempóban. Egy pohár fehér bor, és máris tuti vacsoránk lesz.


Hozzávalók 4 személyre: 600-700 gr. friss garnéla, 1 fej fokhagyma, 100 gr. vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 citrom, só, őrölt fekete bors, 1/2 pohár fehér bor. Tálaláshoz: madársaláta, pirított bagett, citrom, tartár szósz.


A garnélákat folyó víz alatt leöblítjük, megpucoljuk és a bélcsatornájukat kiszedjük. Egy nagyobb serpenyőbe felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk az áttört fokhagyma gerezdeket és a felaprított petrezselymet. Átpirítjuk az egészet, míg a fokhagyma kap egy kis pirult színt. Ez után rádobjuk a garnélákat és kevergetve néhány perc alatt pirosra sütjük benne. A végén hozzáadjuk a bort és magas lángon elfőzzük alóla. Forrón tálaljuk serpenyőstől, hogy a szaftját is ki tudjuk tunkolni a pirított kenyérszeletekkel. Madársalátát, citromgerezdet és tartárt kínálunk hozzá.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése