"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. augusztus 22., kedd

~ RÓKAGOMBÁVAL ÉS BULGURRAL TÖLTÖTT PADLIZSÁN ~














Egyik kedvenc zöldségem a padlizsán vagy más nevén, a török paradicsom. Sok fajtája ismeretes, de leginkább a sötét lila színű a legismertebb. Láttam már fehéret, lila cirmosat és sárgát is, de ízükben szerintem teljesen egyformák. Elég számos módon fel lehet használni ezt a nagyszerű zöldséget, rengeteg receptet talál az, aki utána keresgél. A világháló csak úgy ontja magából a jobbnál-jobb receptvariációkat. Én is gyakran készítem, habár csak ketten a fiammal szeretjük. Amit nagyon szeretünk az a joghurtos mártogatós vele, és természetesen a kirántott verzió, de készítettem már vele finom, török joghurttal salátát, paradicsommal ragut és a grill rácsáról sem hiányozhat... Mind-mind nagyon finom. Most megtöltöttem. Bulgurral és rókagombával. Hű, betyáros finom lett... Az egyik kedvenc receptemmé avanzsáltam. Amellett, hogy húsmentes, még kímélő is. Szóval készítsétek el, mert nem fogjátok megbánni. Egy padlizsán-egy személy.


Hozzávalók: 4 közepes padlizsán, 1 csésze bulgur, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 150 gr. rókagomba, 10 szem koktélparadicsom, 1 magozott chili paprika, oliva olaj, ízlés szerint, só, őrölt fekete bors, őrölt köménymag, 1/2 citromleve, 2-3kanál mandula pehely,. Tálaláshoz: görög joghurt,  vágott petrezselyemzöld.

A bulgurt kevés olajon megpirítjuk és másfélszeres mennyiségű vízzel felöntve, sóval ízesítve és lefedve, megpároljuk. Ez után a padlizsánokat megmossuk és egy éles késsel hosszában félbevágjuk. Kanállal kivájjuk belőle a húsát, arra ügyelve, hogy a pereménél maradjon körben kb. 1 cm vastagságú padlizsánhús. Az így kapott padlizsán kelyheket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, olajjal átkenjük és megszórjuk egy kevés őrölt köménymaggal. 200 °C-on 15 perc alatt pirulásig elősütjük. Míg sül a padlizsánkehely, addig a hagymát felkockázzuk és egy kevés oliva olajon elősütjük. Hozzádobjuk a kivájt és felkockázott padlizsánhúst, a darabolt rókagombát, az átnyomott fokhagymagerezdeket, a vágott petrezselymet, az aprított chili paprikát és a fűszereket, sót, borsot. Magas lángon kevergetve addig sütjük, amíg átsülnek, megpirulnak és a nedvesség kipárolódik belőlük. Mikor elkészült a ragu, hozzákeverjük az apró kockákra felvágott koktél paradicsomokat is. Összeállítjuk a tölteléket. Egy tálba öntjük a puha bulgurt, a ragut, 1/2 citrom levét, 2 kanál olajat, a fele vágott petrezselymet, ízlés szerint még egy pici sót és borsot. Összekeverjük az egészet. 






Az időközben megsült padlizsánhéjakat megtöltjük a töltelékkel, megszórjuk egy kevés mandula pehellyel és visszatesszük a sütőbe sülni kb. 15 percre.




 Mikor megpirul a teteje, akkor kivesszük a sütőből és 10 percet pihentetjük. Tálaláskor joghurttal áthúzzuk a padlizsánok tetejét és petrezselyemzölddel meghintve adjuk asztalra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése