Érik a szeder és Ildi barátném jóvoltából, kaptam egy tálca frissen szedett szedret. Én nem tudom milyen szeder bokra van, de én még esküszöm nem láttam ekkora, hatalmas szeder szemeket. Mint a hüvely ujjam, akkorák voltak ezek. Harsogó mély lila, már-már fekete színben pompáztak azok az apró bogyócskák rajta, és az ízükről már nem is beszélek. Egyáltalán nem volt fanyar és savanyú, hanem édes, és jó leveses. Mivel állítólag kapok még egy adag szállítmányt, ebből fagylalt és ez a poharas desszert készült. Pikk-pakk összedobható és máris mehet a hűtőbe egy kicsit pihenni. Nagyon kellemes, igazi nyári finomság.
Hozzávalók 6 pohárhoz: 1 csomag ropogós zabkeksz /Győri Édes /, 50 gr. vaj, 1/2 mokkáskanálnyi fahéj, 250 gr. mascarpone, 1 csésze sűrű görög joghurt, 200 gr. tejszín, ízlés szerint 3-4 evőkanál porcukor, 1/2 lime leve, 1 kávéskanál vanília esszencia, 1 nagy bögre szeder, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 csapott kávéskanál zselatin.
A kekszet zippes zacskóba tesszük, légmentesen lezárjuk és sodrófával összezúzzuk. A kekszmorzsalékot egy tálba szórjuk majd ráöntjük az előzőleg felolvasztott langyos vajat és fahéjat. Villával összekeverjük az egészet. A nedves kekszmorzsát kiadagoljuk a borospoharak aljába. A krémhez a mascarpone-t tálba öntjük, hozzáadjuk a joghurtot, a lime levét, a porcukrot, a vanília eszenciát és kikeverjük. A tejszínt habbá verjük és lazán beleforgatjuk a krémbe. Az elkészült krémet a poharakban lévő kekszrétegekre adagoljuk. A szedermártáshoz a szedret egy kisebb lábosba szórjuk, ízlés szerint kristálycukrot adunk hozzá, majd lassan felfőzzük az egészet. Inkább rázogassuk a lábast, mint sem kevergessük, hogy a szederszemek ne essenek nagyon széjjel. 5-6 perc alatt megpároljuk a gyümölcsöt, majd a végén belekeverjük a kevéske vízben megáztatott zselatint is. Langyosra kihűtjük a gyümölcsöt, majd rákanalazzuk a krém tetejére. Egy órára a hűtőbe tesszük dermedni. Hűvösen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése