"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 6., kedd

~ PIHE-PUHA PISKÓTA ~















Eddig mumus volt nekem a piskótatekercs... Hol kemény volt és tört, alig lehetett feltekerni, hol pedig "szalonnás"  és rágós. No, ennek az állapotnak úgy tűnik, hogy vége... Kaptam egy szuper receptet, ami négy lépésből áll, és hihetetlenül finom és puha piskóta kerekedik ki belőle. Azóta már többször meg kellett sütnöm, mert az aprónép pikk-pakk elkapkodta tálról... Szóval négy lépés, ennyi az egész... 
Itt egy másik recept is. A Thai piskóta  receptje, ez is nagyon finom, csak egy kicsit más az összetétele...



Hozzávalók: 6 db tojás, 6 csapott kanál cukor, 6 kanál liszt, 1 kávéskanál vanília eszencia, 1 kanál olaj.






1. Lépés: válaszd szét a tojásokat és a fehérjét kezdd el habbá verni. Lassan szórva, keverd hozzá a cukrot több adagban. A habverő folyamatosan keverjen...






2. Lépés: Egyenként add hozzá a tojások sárgáját is, mindegyiket jól elkeverve.






3. Lépés: Lassan szórva, add hozzá a lisztet, szintén több adagban. A habverő még mindig folyamatosan megy...






4. Lépés: A habverőt kikapcsolhatod és egy spatulával keverd hozzá lazán a vanília eszenciát és az olajat. Vigyázva, hogy a hab ne törjön...






Nincs más hátra, teríts egy sütőpapírt egy nagyobb gáztepsibe, és öntsd bele a piskóta masszát. A spatula segítségével kend el téglalap alakúra a masszát / kb. 25x35 /. Süsd meg a piskótát előmelegített sütőben, 180 C°-on, kb. 10 perc alatt. A kisült piskótát hűtsd ki, majd kend meg tetszőleges ízű lekvárral és tekerd fel. Csomagold be folpakkba a tekercset és pihentesd egy órácskát. Tálaláskor szórd meg porcukorral a rolád tetejét és felszeletelve kínáld.









7 megjegyzés:

  1. Tökéletes a tekerés, ahogy a nagy könyvben írva vagyon! És biztos nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés
  2. Szóval nem azon melegében kell feltekerni, hanem a lekvárral és már kihűlve.
    Na ezt kipróbálom, annyira szeretem, minden nap megenném:-))))

    VálaszTörlés
  3. Kriszti, először is boldog új évet szeretnék kívánni nektek! :) A piskótatekercsed istenien néz ki, nagyon guszta. A férjem egyik kedvence a piskóta, gyakran sütök, legközelebb kipróbálom a te verziódat! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett, csak úgy olvadozok itt tőle éjszaka. :-))

    VálaszTörlés
  5. A 8ik recept és nem jó. A felét fel tépte a sütő papír. Ezért verek el 10 ezreket inkabb a cukrászdában. Nem azért mert telik rá, hanem mert fel idegesítem magam. Bármilyen 5*-os étel meg sütök vagy főzök tökéletesre de egy piskótát nem tudok meg csinálni.

    VálaszTörlés