"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 9., péntek

~ KRÉMES POLENTA ~ MÉZZEL SÜLT KÖRTÉVEL ÉS KÉKSAJTTAL ~















 Eddig nem nagyon kedveltem a polentát vagy puliszkát, ki hogy ismeri... Talán egyszer, évekkel ezelőtt kóstoltam juhtúróval lerakva, de nem igazán fogott meg az íze... Vagy esetleg arra gondolok, hogy nem volt talán jól elkészítve. Szóval a minap, egy éjszakába nyúló TV. nézés alkalmával a Paprika tv c. műsorban  láttam meg ezt a receptet. Azonnal bejött. Muszáj volt elkészítenem. Nem okozott csalódást. A krémes polenta nagyon passzolt az édes körtével és a kék sajt sós ízével. A pirított dió és a snidling pedig csak fokozta az élvezetet. Kis adagban lehet előétel, nagyobb adagban pedig egy könnyed vacsora...


Hozzávalók: 2 csésze víz, 2 csésze tej, 1 csésze kukorica dara, 2 kanál vaj vagy olaj, ízlés szerint só és őrölt bors. Továbbá: 2 nagyobb körte, 3 evőkanál méz, 15 dkg kék sajt, 1/2 csésze pirított dió, pár szál snidling, kevés oliva olaj.


A tejet, a vizet, a vajat vagy olajat egy lábosba mérjük, majd ízesítjük a keveréket sóval és őrölt borssal. Felmelegítjük, majd beleszórjuk a darát. Állandóan kevergetve kb. 10 perc alatt puhára, krémesre főzzük az egészet. Lefedjük és melegen tartjuk. Ez után a körtéket meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Egy teflon serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a körte cikkeket pirítani kezdjük rajta. Mikor már kezd pirulni, akkor hozzá csorgatjuk a mézet és azzal karamellizáljuk tovább. Mikor szép barnára megpirult, elzárjuk alatta a tüzet. A forró polentát tálkákba kiadagoljuk, kirakjuk a tetejét a mézes körtével, rámorzsoljuk a kék sajtot és megszórjuk az egészet az aprított dióval és a snidlinggel. Mesés íz-kombó!  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése