Szürke, borongós az idő, igazi komor és színtelen Január... Ilyenkor a legjobb elfoglaltság megsütni egy illatos kalácsot. Hogy miért? Mert számomra boldogságot okoz a puha kelt tészta gyúrása, a rugalmas tészta formázása és fonása. A sütő csendes fénye még melegebbé varázsolja a konyhát, és amikor a kalács sülni kezd, akkor finom fahéj illat lengi be az egész házat. Hát ezért. Nem nagyszerű?! Hármat egy csapásra...
Készült kakaós változatban is, Illés örömére...
Készült kakaós változatban is, Illés örömére...
Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 4 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 3-4 dl langyos tej, 2 evőkanál olaj. Továbbá: 10 dkg olvasztott vaj, 2 kávéskanál fahéj, 4 evőkanál porcukor, / ha nem szeretjük a fahéjat, akkor cseréljük le 2 kanál keserű kakaóporra... / A lekenéshez : 1 tojás sárgája.
A tészta hozzávalóiból, a szokásos módon, kelt tésztát dagasztunk.
Ehhez, az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros-langyos tejben, majd
mindent hozzáadva, közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk,
liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére
kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon elfelezzük a tésztát és kinyújtjuk őket egyenként kb. 30x40 lappá. A tészta felületét megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk őket a fahéjas porcukorral.
A tésztát éles késsel három részre felvágjuk, de a felső részén 2 cm-re egyben hagyjuk. Majd a három részt is három csíkra felvágjuk. Tehát kapunk 9 csíkot. Hármasával összefonjuk a csíkokat, majd a három copfot egybe fonjuk. Így teszünk a másik fele tésztával is. A kész kalácsokat, kiolajozott hosszúkás formákba tesszük és egy 1/2 órát kelesztjük.
Mikor megkeltek a kalácsok, tojássárgájával lekenjük őket, majd mehetnek az előmelegített, kb. 180 C-os sütőbe sülni. Szép pirosra megsütjük őket kb. 25-30 perc alatt. Langyosra hűtve kínáljuk.
Jaj, de szépségesek! Imádom a kelt tésztát én is - pont ugyanezek miatt, melyeket írtál... :o)
VálaszTörlésCsodás kalácsokat sütöttél Kriszti!!
VálaszTörlésNagyon szépek! :)
VálaszTörlésMestermű! Már megfonva is milyen guszta, őrült jó ez a fonási technika. Én is kelt tésztára vágytam tegnap, jó fahéjasra, el is fogyott pillanatok alatt.
VálaszTörlésIsteni :)
VálaszTörlésA hétvégén szívesen megsütném a családnak, de tényleg nem kell tojás a tésztába? Eddig csak olyan kalácsot sütöttem aminek a tésztájába sárgája is kellett.
VálaszTörlés