"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 12., hétfő

~ FAHÉJAS FONOTT KALÁCS ~













Szürke, borongós az idő, igazi komor és színtelen Január... Ilyenkor a legjobb elfoglaltság megsütni egy illatos kalácsot. Hogy miért? Mert számomra boldogságot okoz a puha kelt tészta gyúrása, a rugalmas tészta formázása és fonása. A sütő csendes fénye még melegebbé varázsolja a konyhát, és amikor a kalács sülni kezd, akkor finom fahéj illat lengi be az egész házat. Hát ezért. Nem nagyszerű?! Hármat egy csapásra...
Készült kakaós változatban is, Illés örömére...


Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, 4 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 3-4 dl langyos tej, 2 evőkanál olaj. Továbbá: 10 dkg olvasztott vaj, 2 kávéskanál fahéj, 4 evőkanál porcukor, / ha nem szeretjük a fahéjat, akkor cseréljük le 2 kanál keserű kakaóporra... / A lekenéshez : 1 tojás sárgája.


A tészta hozzávalóiból, a szokásos módon, kelt tésztát dagasztunk. Ehhez, az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros-langyos tejben, majd mindent hozzáadva, közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapon elfelezzük a tésztát és kinyújtjuk őket egyenként kb. 30x40 lappá. A tészta felületét megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk őket a fahéjas porcukorral.  A tésztát éles késsel három részre felvágjuk, de a felső részén 2 cm-re egyben hagyjuk. Majd a három részt is három csíkra felvágjuk. Tehát kapunk 9 csíkot. Hármasával összefonjuk a csíkokat, majd a három copfot egybe fonjuk. Így teszünk a másik fele tésztával is. A kész kalácsokat, kiolajozott hosszúkás formákba tesszük és egy 1/2 órát kelesztjük.



 



 Mikor megkeltek a kalácsok, tojássárgájával lekenjük őket, majd mehetnek az előmelegített, kb. 180 C-os sütőbe sülni. Szép pirosra megsütjük őket kb. 25-30 perc alatt. Langyosra hűtve kínáljuk.










6 megjegyzés:

  1. Jaj, de szépségesek! Imádom a kelt tésztát én is - pont ugyanezek miatt, melyeket írtál... :o)

    VálaszTörlés
  2. Csodás kalácsokat sütöttél Kriszti!!

    VálaszTörlés
  3. Mestermű! Már megfonva is milyen guszta, őrült jó ez a fonási technika. Én is kelt tésztára vágytam tegnap, jó fahéjasra, el is fogyott pillanatok alatt.

    VálaszTörlés
  4. A hétvégén szívesen megsütném a családnak, de tényleg nem kell tojás a tésztába? Eddig csak olyan kalácsot sütöttem aminek a tésztájába sárgája is kellett.

    VálaszTörlés