"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 18., vasárnap

~ CSÖRÖGE ~














Eddig valahogy kimaradt az életemből a Csöröge, pedig egy nagyon kedvelt és finom fánk-féleség. Amúgy is lassan eljön a farsangi szezon, nem ártott végre kipróbálnom nekem is. Marha egyszerű a tésztája, hiszen nem kell dagasztani, keleszteni csak egyszerűen kimérni a hozzávalókat és bepakolni őket a masinába. Megjegyzem, ha nincs kéznél elektromos berendezés, akkor sem kell tőle megijedni, mert pár perc alatt az ember kigyúrja simára a tésztáját. Szóval tényleg egyszerű, még egy kezdőnek sem okozhat nagy kihívást. Finom, ropogós nassolni való, igazi karneváli édesség. Egy vájdling is kevés lehet a sokaságnak...


Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 6 tojás sárgája, 1 csipet só, 8 dkg olvasztott vaj, 4 dkg porcukor, 10 dkg tejföl, 1 kanál pálinka. Továbbá: olaj, vaníliás porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba kimérjük, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Kényelmesebb ha van elektromos gépünk, akkor tényleg nem sok dolgunk lesz vele...






A kész tésztát gyúrólapra tesszük és letakarva, 1/2 órát pihentetjük.






Pihentetés után a tésztát 2-3 mm vastag lapra nyújtjuk ki, majd derelyevágóval szabályos háromszögekre daraboljuk. 






Tetszés szerint bemetsszük a tészta közepét, majd az egyik tésztacsücsköt áthúzzuk rajta. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a fánkokat egyszer megfordítva, arany barnára kisütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük ki, majd még melegen, vaníliás porcukorba hempergetjük őket. Frissen, ropogósan tálaljuk a csörögéket.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése