"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 16., péntek

~ NARANCSMÁZAS MINI PISKÓTA ~
















Narancs hátán, narancs mindenütt. Hegyekbe pakolva árulják a boltok és a piacok. Én nagyon szeretem az összes citrus-félét, főleg a narancsot, de jöhet a "magtalan" mandarin és újabban a pomeló is. Szuper C vitamin forrás mind, úgy hogy velük elfelejthetjük a gyári tablettákat és kapszulákat. Főztem már narancsból lekvárt és dzsemet, de más területen is megállja jól a helyét. Például egy finom sült mellé jól illik a mártása is, de salátába is csodálatos. Most piskótába került, fényes cukormázzal megspékelve. Hiába a hideg-zord tél, egy gombóc vanília fagylalttal maga volt a tökéletes desszert.


Hozzávalók 8 tortácskához: 4 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál liszt, 2 kanál frissen facsart narancslé, 1 kanál olaj, 1/2 narancs reszelt héja. Máz: 1 narancs leve, 1 csésze porcukor, reszelt narancshéj. Tálaláshoz: vanília fagylalt.


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. Mikor már jó kemény a hab, kanalanként belekeverjük először a cukrot, utána a tojások sárgáját, majd a lisztet. A végén lazán beleforgatjuk a piskóta masszába a narancslevet és az olajat is. A szilikon muffin-formákat vékonyan kiolajozzuk, majd 3/4 részig megtöltjük azokat. Előmelegített sütőben, 175 C°-on 10-15 perc alatt világosra megsütjük a piskóta tortácskákat. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a narancsmázat: a narancslébe elkeverjük a porcukrot és a kész mázat a piskóták tetejére kanalazzuk. Díszítésként kevés reszelt narancshéjat szórunk rájuk. Vanília fagylalttal tálaljuk.









1 megjegyzés:

  1. Nagyot nyeltem. Jópofák ezek a kis tortácskák, olyanok, mintha nem is muffinformában sültek volna. Üde lehet a finom naranccsal, fagyi nélkül is megállja a helyét. :)

    VálaszTörlés