"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. január 3., szombat

~ KORPÁS JOGHURTOS KIFLI ~

















Elteltek az ünnepek... Hogy vagytok? Kipihentétek az év végi hajrát? Megpihent a pocakotok? Nekem most sikerült visszafognom magam és pont annyi ételt sütni-főzni, ami éppen elfogyott. Ugyan a Töltött káposztából maradt két adagnyi, de azt már elnyelte a mélyhűtőm. Még egy kocsonya főzés várat magára, de az sem lesz nagy adag, mert csak ketten a kislányommal esszük majd meg. 


Ezennel ünnepélyesen megnyitom a 2015-ös évemet itt, a Blogomon. Az első bejegyzésem egy kifli lett. Miért is ne, hiszen ettünk eleget az elmúlt napokban, meg kiflit is igen régen sütöttem. Jól esik egy kis ropogós kifli, a sok tömény étel után. Volt bőven finom falat az asztalunkon, nem árt egy kis koplalás amúgy sem. A szerencsét hozó, újévi lencsefőzelék mellé sütöttem. Volt aki a főzelékhez fogyasztotta, de volt aki csak simán egy bögre tejjel. Korpával és joghurttal készült, hogy egy kicsit reformos legyen...



Hozzávalók 12 db. kiflihez: 25 dkg finom liszt, 25 dkg kenyér liszt, 1/4 kocka friss élesztő, 1/2 bögre langyos tej, 1/2 bögre langyos víz, 3 evőkanál búzakorpa, 175 gr. joghurt, 1 evőkanál vaj, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor. Lekenéshez: maradék tojásfehérje. Szóráshoz: búzakorpa.



Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros-langyos tejben. A tészta hozzávalóit kimérjük egy tálba és a megkelt élesztővel, rugalmas tésztát gyúrunk. A liszt minőségétől függően, ha úgy érezzük, tehetünk hozzá még folyadékot. Akkor jó a tészta, ha rugalmas, se nem túl lágy vagy kemény. Ha a tészta már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, akkor elkészültünk vele. Aki teheti, az géppel, a dagasztó spirállal végezze ezt el, úgy sokkal egyszerűbb.... Mikor szép rugalmas a tészta, akkor liszttel meghintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, majd elosztjuk 12 darabra. Mindegyik tésztadarabot oválisra nyújtjuk ki, majd a felénk eső részről kezdve feltekerjük és kifli alakra meghajlítjuk. Letakarva, 20 percet pihentetjük a kifliket. A sütőt előmelegítjük 180 C°-ra, majd egy kevés tojásfehérjével lekenjük a kiflik tetejét és megszórjuk egy kevés búzakorpával. 20-25 perc alatt pirosra, ropogósra kisütjük őket. Langyosra hűlve tálaljuk.










8 megjegyzés:

  1. Boldog új évet! :)
    A kifli mindig nyerő, én szívesen eszegetném most is. :v

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki és nagyon finom lehet!! Vajon nekem sikerülne? Szívesen megsütném a családnak, de úgy félek a kudarctól.

    VálaszTörlés
  3. Csodás finomság és a képek is gyönyörűek. Nagyon boldog új évet kívánok :-)

    VálaszTörlés
  4. BÚÉK! Ha a fényképek is saját felvételek, akkor művészi, lenyűgöző. A legszebb süti-fotók, amiket láttam. Nagyon szeretem ezt a stílust.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mindenki!

    Köszönöm a hozzászólásokat,szívemnek kedvesek! :o)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűségesek, mint mindig, de most még nagyon egészségesek is. Meg kellene próbálnom a kifli sütést nekem is, nálad mindig olyan szépek és jól sikerültek. A jó ropogós kiflit nagyra értékelem, főleg reggel a kávé mellé.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűek, tanultad a fotózást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Nem jártam fotósuliba, magamtól kezdtem.

      Törlés