Szeretem az egyszerű, de mégis nagyon pikáns húsos ételeket. Muszáj néha elrugaszkodni a pörkölt és a panírozott húsok világából. Pár húsgolyós ételt receptjét már megírtam itt a blogomba és íme, itt a következő. Nagyon hasonlít a hentes tokányhoz az íze, csak ebben van csiperke gomba is. Kivételesen pulyka darálthúsból készült, amit igen ritkán vásárolok. De finom volt és egyáltalán nem lehetett kiérezni belőle, hogy szárnyashússal készült. A füstölt szalonna, a fokhagyma, és a mustár igazán különleges ízt adott hozzá. A kanállal szaggatott nokedli, pedig kötelező volt hozzá. Kóstold meg, ízleni fog!
Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. darált pulyka színhús, 3 kanál zsemlemorzsa, 2-3 kanál fehérbor, 1 kanál liszt, 300 gr. csiperke gomba, 150 gr. húsos bacon szalonna, 50 gr. füsölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 csemege vagy kovászos uborka, 1 kanál zsír, 1-1 kanál sűrített paradicsom és mustár, ízlész szerint só, fekete bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld. Tálaláshoz: galuska, vágott petrezselyemzöld.
A gombócokhoz a darált hús egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a bort, a zsemlemorzsát, a vágott petrezselyem felét, 1 gerezd reszelt fokhagymát, 1 kis fej aprított vöröshagymát, ízlés szerint sót és őrölt feketeborsot. Alaposan összekeverjük, majd vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk a masszából. Egy serpenyőben a zsírt felforrósítjuk, majd a húsgombócok minden oldalát lepirítjuk benne. Mikor megpirultak, egy tálra kiszedjük őket. A visszamaradt zsiradékban elkezdjük kisütni a nagyon apró kockákra felvágott füstölt szalonnát, majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát és sütjük tovább, néha megkevergetve. Közben felcsíkozzuk a húsos bacon szalonnát, a gombát, majd a sülő hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a sűrített paradicsompürét, a mustárt és egy korty fehérbort. Liszttel meghintjük, átkeverjük és beletesszük a raguba a húsgolyókat és a csíkra vágott uborkákat is. Egy fél pohár vizet aláöntünk, átkeverjük és lefedve fél óra alatt készre pároljuk az egészet. A végén rászórjuk a vágott petrezselyemzöldet. Kanalas galuskával forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése