"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. október 6., hétfő

~ HÁZI SZÉLESMETÉLT KÉKSAJTMÁRTÁSSAL BACON ROPOGÓSSAL ~

 

 















 Amikor időm engedi, a tésztákat frissen készítem házi tojásból. Mióta kaptam egy tésztanyújtó adaptert a KitchenAid masinámhoz, azóta nem kérdés a tésztanyújtás. Pillanatok alatt ki lehet vele baromi vékonyra nyújtani a tésztát, utána pedig tetszőlege formára megvágni. Nyilván csiga, cső és csavart tésztát nem tudok, de cérnametélt, keskeny metélt, széles metélt, kis kocka, nagy kocka, lasagna lapok, csusza tészta az megy bármikor. Ehhez az igazán pikáns tésztaételhez is magam gyártottam le a csíkokat, megspékelve egy kevés sütőtök pürével. Szóval, ha akarsz egy igazán jót enni, ezt feltétlen kóstolt meg. 

 

Hozzávalók a friss tésztához: 300 gr. liszt, 2 nagyobb tojás, 2 evőkanál sütőtök püré, 1 csipet só, vagy 500 gr. kész széles metélt. Továbbá: 300 gr. húsos, nyers bacon szalonna, 300 gr. penészes kéksajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 gr. Pecorino vagy Parmezán sajt, 150 ml. főzőtejszín, 1/2 csokor vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. 

 

A tésztához a lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a pürét és a sót. Kemény tésztát gyúrunk belőle, majd lábossal letakarva 30 percig pihentetjük. Mikor pihent a tészta, akkor vagy géppel vagy kézzel nagyon vékonyra kinyújtjuk és tetszőleges vastagságú metéltre felvágjuk. Közben lisztezzük, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszálak. A bacon szalonnát vékonyan felcsíkozzuk és egy serpenyőben ropogósra kisütjük. A zsiradékból kivesszük a sült bacont és félre tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra felvágjuk és visszamaradt zsiradékon lesütjük. Ez után mehetnek bele a sajtok, a tejszín, só, bors és a fele mennyiségű vágott petrezselyemzöld. Krémes mártássá főzzük az egészet. Melegen tartjuk. A tésztát bő, sós vízben al"dente megfőzzük. Ha megfőtt a tészta, akkor egyenesen mehet a sajtmártásba. Kevés főzővízzel lazítjuk a mártást és alaposan összeforgatjuk benne a tésztát. Tálaláskor rászórjuk a tésztára a bacon ropogóst, a maradék petrezselyemzöldet. Kevés reszelt parmezánnal forrón tálaljuk. 

 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése