Már nagyon régen sütöttem péksüteményt. Vagy nem volt rá időm, vagy nagyon meleg volt. Az tény és való, hogy ma sem volt hideg, de ez már azért egy kellemes őszi meleg volt, ami abszolút viselhető lett. A kérdés reggel, hogy mit süssek, az volt a válasz, hogy túrósat... Mivel túrósbatyu még nincs a blogon, hát nem volt kérdés. Finom, puha kelt tészta és a habos, krémes túró nagyon finom lett. Ebből a receptből 9 darab lesz, ha többet szeretnél, meg kell duplázni a mennyiségeket.
Hozzávalók: 300 gr. liszt, 1.5 evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1/3 kocka friss élesztő, 150 ml. langyos tej, 1 tojás felverve / fele a tésztába, fele a lekenéshez /, 40 gr. olvasztott vaj. Töltelék: 250 gr. túró, 1 evőkanál gríz, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, 1 csipet só. Tálaláshoz: porcukor.
A tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, elkeverjük, majd letakarjuk, hogy felfusson. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belekeverjük a cukrot és a sót, a felfutott élesztőt, a fele felvert tojást és az olvasztott vajat. Sima, hólyagos tésztát gyúrunk belőle. Mikor szép rugalmas, sima a tészta, akkor egy liszttel meghntett tálba tesszük, letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett lapra bortjuk és kinyújtjuk kb. 30 x 30 cm-es lappra. Kilenc egyenlő kockára vágjuk fel. A töltelékhez a túrót tálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a citrom reszlelt héját, a tojás sárgáját, a felvert habját és a búzadarát. Laza krémet keverünk beéőle. A kész túrókrémet elosztjuk a tésztakockák közepére.
A tésztakockák csücskeit középen összecsippentjük és egyet csavarunk rajta.
20 percre letakarjuk a túrósbatyukat, hogy egy kissé megkeljenek. A megmaradt fél felvert tojással lekenjük a batyuk tetejét. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon szép pirosra megsütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése