Évekkel ezelőtt vettem apró tortakarikákat, amiket ez idáig még nem használtam. Gondoltam, hogy ma reggelire buktát sütök. Kicsit eltérő módon, belepakoltam a töltött tésztagombócokat ezekbe a karikákba. Amúgy megjegyzem, hamburger zsemléket sütött benne egyszer valaki, innen ugrott be az ötlet. Buktának is tökéletes lett, így lett a neve Jamburger... Kicsit vicces. A bukták sűrű, házi, szilvalekvárral lettek megtöltve. Nagyon finom volt!
Hozzávalók 6 nagyobb buktához: 300 gr. liszt, 10 gr. tejpor, 40 gr. tejszín, 100 ml tej, 1 tojás, 1 csipet só, 6 gr. friss élesztő, 30 gr. cukor, 20 gr. vaj. Továbbá: 6 teáskanál sűrű szilvalekvár.Tálaláshoz: porcukor.
Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, a cukrot, a tejport. Mikor az élesztős tej felfutott, azt is a liszthez adjuk a tojással, a tejszínnel együtt. Sima tésztát dagasztunk beleőle és a végén beledolgozzuk a puha vajat is. Liszttel meghintve és letakarva, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapon elosztjuk 6 egyenlő részre.
Tenyérrel egy kissé szétnyomjuk a tésztadarabokat, majd mindegyik közepére teszünk egy-egy kanállal a sűrű lekvárból. A csücsköket összefogjuk és szép kerek gombócokat készítünk belőlük.
A kész buktákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tortakarikák közepére.
Kevés liszttel meghintjük a bukták tetejét, majd egy éles pengével tetszés szerint megvágjuk a tetejüket. 1/2 órát letakarva még megkelesztjük őket újra. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon, kb. 25 perc alatt szép világosra megsütjük a buktákat. Porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése