Rengeteg kiflik sütöttem már, de mindig van újabb és újabb recept, amit kipróbálok. Ez most olyan "dobjunk össze gyorsan valamit" módra készült. Bevallom őszintén nem mértem semmit. Ilyen még nem is történt velem... Na jó, azért vannak támpontok, de vajmi kevés. Már bánom, hogy nem mértem, mert majd agyalhatok a liszt és a víz mennyiségén mikor írom a receptet... Szerintem menni fog. Minden esetre kifli nagyon finom lett. Olyan igazi régi időkből való, sűrű és laktató... Tea vajjal egy csipet sóval és egy bögre hideg tejeskávéval, maga volt a reggeli ébresztő...
Hozzávalók 8 kiflihez: kb. 55-60 dkg liszt, kb. 1,5 dl meleg víz, 2,5 dkg friss élesztő, 2 kanál tejföl, 1 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 kanál burgonyapehely.
Kevés lisztből, az élesztőből, a cukorból és annyi meleg vízből, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, gyors-kovászt készítünk. Letakarjuk és 1/2 órát pihentetjük. Mikor megkelt a kovász, hozzáadjuk a többi lisztet, melyben elkevertük a sót. A tejfölt kikeverjük az olajjal és ezt is hozzáadjuk a tésztához. Annyi meleg vizet dagasztunk hozzá, hogy rugalmas kenyértésztát kapjunk. Félidőben belekeverjük a burgonyapelyhet is. Hólyagosra dolgozzuk. Akkor jó, ha szép sima és rugalmas a tészta. Letakarva, meleg helyen, 1 órát pihentetjük. Mikor szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és elosztjuk 8 részre. Mindegyik tészta darabot szív alakúra nyújtjuk és ahogy a szélesebb részénél kezdjük feltekerni a tésztát, alul a csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatva tekerjük tovább. Ettől lesz benne sok tekerési csík... Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tejjel lekenjük őket és máris mehetnek az előmelegített forró, kb. 180 C-os sütőbe sülni.
20-25 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a kifliket. A sütőből kivéve, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni. És közben hallgatjuk, ahogy a kifli "beszél"... Reccsen-roppan a ropogós héj, szinte muzsikál...
Illéskrisz Konyhája