"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2013. május 26., vasárnap

VIZES KIFLI

















Rengeteg kiflik sütöttem már, de mindig van újabb és újabb recept, amit kipróbálok. Ez most olyan "dobjunk össze gyorsan valamit" módra készült. Bevallom őszintén nem mértem semmit. Ilyen még nem is történt velem... Na jó, azért vannak támpontok, de vajmi kevés. Már bánom, hogy nem mértem, mert majd agyalhatok a liszt és a víz mennyiségén mikor írom a receptet... Szerintem menni fog. Minden esetre  kifli nagyon finom lett. Olyan igazi régi időkből való, sűrű és laktató... Tea vajjal egy csipet sóval és egy bögre hideg tejeskávéval, maga volt a reggeli ébresztő...


Hozzávalók 8 kiflihez: kb. 55-60 dkg liszt, kb. 1,5 dl meleg víz, 2,5 dkg friss élesztő, 2 kanál tejföl, 1 kanál olaj, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 kanál burgonyapehely.


Kevés lisztből, az élesztőből, a cukorból és annyi meleg vízből, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, gyors-kovászt készítünk. Letakarjuk és 1/2 órát pihentetjük. Mikor megkelt a kovász, hozzáadjuk a többi lisztet, melyben elkevertük a sót. A tejfölt kikeverjük az olajjal és ezt is hozzáadjuk a tésztához. Annyi meleg vizet dagasztunk hozzá, hogy rugalmas kenyértésztát kapjunk. Félidőben belekeverjük a burgonyapelyhet is. Hólyagosra dolgozzuk. Akkor jó, ha szép sima és rugalmas a tészta. Letakarva, meleg helyen, 1 órát pihentetjük. Mikor szépen megkelt, lisztezett felületre borítjuk a tésztát és elosztjuk 8 részre. Mindegyik tészta darabot szív alakúra nyújtjuk és ahogy a szélesebb részénél kezdjük feltekerni a tésztát, alul a csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatva tekerjük tovább. Ettől lesz benne sok tekerési csík... Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tejjel lekenjük őket és máris mehetnek az előmelegített forró, kb. 180 C-os sütőbe sülni. 








20-25 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük a kifliket. A sütőből kivéve, rácson hagyjuk őket langyosra hűlni. És közben hallgatjuk, ahogy a kifli "beszél"... Reccsen-roppan a ropogós héj, szinte muzsikál...








Illéskrisz Konyhája



2013. május 19., vasárnap

SÜLTPAPRIKÁS-VIRSLIS PITE















Szeretem az ilyen rusztikus pitéket. Egyrészt azért mert hamar elkészülnek, másrészt meg azért, mert lehet tölteni a tésztáját sós, vagy édes töltelékkel egyaránt. Gyümölcsös változatokat sokszor sütöttem már, de sósat még sosem. Ma arra gondoltam, hogy kipróbálom a sós tölteléket vele, bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni így sem... Nem okozott. A tészta természetesen cukor nélkül készült, a tölteléke pedig, az oly nagy kedvenc: a sült hagyma-paprika változat lett, virslivel fűszerezve. Brutál finom volt. Egy ilyen töltött pitécske bőven elég egy személynek, mert komolyan laktat...


Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 dkg kukorica liszt, 1 csapott evőkanál tejföl, 7 dkg fagyos vaj, 1 mokkáskanál só, 5-6 evőkanál jéghideg víz. Töltelék: 2 TV paprika, 1 paradicsom, 4 szál jó minőségű virsli, 2 szál újhagyma, 1 vöröshagyma, só, oliva olaj, fokhagymás fűszerkeverék.


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, elfelezzük és mehet a mélyhűtőbe addig, amíg a tölteléket elkészítjük. A hagymát szálasra, az újhagymát karikára felvágjuk és olajon hirtelen lepirítjuk. Mikor kezd pirulni, hozzá vágjuk a paprikákat is. Együtt addig pirítjuk, míg kapnak egy kis színt. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és kissé kihűtjük. Közben a tésztát kb. lapos tányér nagyságúra kinyújtjuk, majd egyenként átemeljük a kinyújtott tésztákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A paradicsomot félbe vágjuk majd vékonyan felszeleteljük és így teszünk a virslivel is. A sült hagymás keverékhez adjuk a paradicsomot és a virslit, fűszerezzük a tölteléket sóval és a fokhagymás fűszer keverékkel, majd elfelezve, a tészta közepére halmozzuk. A tészta széleit kissé ráhajtjuk a töltelékre, néhol összecsípve, peremet alakítunk ki a pitének. 








Oliva olajjal átspricceljük az egészet, majd mehetnek a forró, 180-200 C-os sütőbe. Addig sütjük őket, míg a tészta szélek megpirulnak és a töltelék is átsül. Nagyon finom, igazi villás reggeli...








Illéskrisz Konyhája



2013. május 13., hétfő

SAJTKRÉMES-SZALONNÁS CSIRKEMELL, PENNÉVEL...















Ez az egyik kedvelt szószos csirke ételünk. Szerintem csirke melle húsából a legfinomabb. Olyankor szoktam főzni, amikor gyorsan kell valamit hirtelen összeütni. Amíg fő a tészta, addig szinte a mártás is elkészül. Három fő dolog kell hozzá, ami szinte mindig van otthon: csirkemell, bacon szalonna és Trappista sajt... Persze lehet játszani a sajtok ízével is, ki mit szeret, mert mehet bele füstölt, tömbös, vagy lágy sajt is. Nagyon finom, könnyű húsétel a gyorsaság jegyében...



Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb egész csirkemell filé, 15 dkg apró kockás bacon szalonna, 15 dkg trappista sajt, 1 ömlesztett Camping sajt, 2 dl tej, 2 dl főzőtejszín, 2 kanál liszt, olaj, só, bors, szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, 1 zacskó penne tészta.



A csirkemellt kisebb kockára felvágjuk és fűszerezzük a sóval és az őrölt fekete borssal. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, rádobjuk a szalonnakockákat és addig sütjük, amíg a zsírját kiengedi és kap egy kis színt. Ez után hozzáadjuk a csirkemell kockákat is, és rózsaszínűre megsütjük az egészet. Közben egy másik serpenyőben kevés olajat forrósítunk, a lisztet megpirítjuk benne. Levesszük a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Besűrítjük. Olyan sűrű, tejszínes-krémes állagúnak kell lennie, akkor a jó... Ízesítjük a mártást sóval, borssal és szerecsendióval. A mártásba tesszük a lereszelt sajtot és belenyomjuk a Camping sajtot is, valamint a fele mennyiségű aprított petrezselymet is. Elkeverjük. A kész mártásba tesszük a sült húst és szalonna keverékét. A tésztát sós-lobogó vízben fog-keményre megfőzzük és leszűrjük. A mártást a tésztára halmozzuk, a tetejére aprított petrezselymet szórunk és forrón tálaljuk az ételt.








Illéskrisz Konyhája



2013. május 10., péntek

TEPSIS CIGÁNYPECSENYE


















Ma nem volt nagy kedvem a főzéshez, mert fáradt voltam és elcsigázott /egy fogászaton eltöltött idilli másfél óra után.../. Néha, de van ilyen is, sajnos... Szóval, volt hűtőben szép karaj, a kamrában pedig krumpli és hagyma. Törtem a fejem, mi is legyen belőle, de rántott húst - krumplival projektet már nem akartam sütni. Ettünk ilyet mostanában éppen elégszer. Aztán jött egy ötlet: legyen Cigánypecsenye, az úgyis nagyon régen volt már. Lett is. De olyan "tepsis" módon. Baromi egyszerű, 20 perc alatt össze lehet állítani az egészet, és már csak be kell tolni a tepsit a forró sütőbe... Ilyen finom étel sül ki belőle... Friss fejes salátával, remek estebéd lett az asztalon...



Hozzávalók: 8 szelet sovány karaj, 8 szem nagyobb burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl tejfel, olaj, só, bors, pirospaprika, mustár, kevés liszt.



A burgonyát megpucoljuk, majd vastagabb karikákra felvágjuk. Ugyan így teszünk a hagymákkal is. A fokhagymát pedig átnyomjuk. A húst megmossuk, szárazra töröljük és sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük. Ehhez az ételhez én nem szoktam kiklopfolni a húst, hagyom őket vastagon. Egy tálban összekeverünk 3 evőkanál réteslisztet 1 púpos teáskanál pirospaprikával, majd ebben forgatjuk meg a húsokat. Kevés olajat forrósítunk, majd a húsok mindkét oldalát elősütjük benne. Míg sül a hús, addig előveszünk egy tepsit, sütőpapírt fektetünk bele és az alját kissé beolajozzuk. Beletesszük a tepsibe a felkarikázott burgonyát és a hagymát. Megsózzuk, majd a megmaradt lisztes keveréket rászórjuk és kézzel összekeverjük az egészet. A tejfölbe keverjük az áttört fokhagymát, egy kanál olajat, kevés pirospaprikát, sót, borsot és ízlés szerint egy kevés mustárt is. Rákanalazzuk a kikevert tejfölt a hagymás burgonyára. Nem muszáj elkenni, maradhat úgy is kupacokban. A kisült húsokat rátesszük a tepsiben lévő finomságokra, majd fóliával letakarva, 200 C-on, 20-25 perc alatt puhára pároljuk az egészet. Mikor megpuhult a burgonya és a hús is, akkor levesszük róla a fóliát és még kb. 10 perc alatt megpirítjuk a tepsis étel tetejét. Nagyon finom fogás egy jó nagy adag fejes salátával. Az ínyencek süthetnek még rá kakastaréj szalonnát is.







Illéskrisz Konyhája



2013. április 25., csütörtök

MÁKOS-CITROMOS KALÁCS













A citrom és a mák jó párost alkot egy süteményben, legyen az krémes vagy egy ilyen sima kevert sütemény, mint ez is... Itthon nagy kedvencek a mákos dolgok, gondoltam ki próbálom, a citrommal házasított változatát is. Könnyű, kevert sütemény egy pikáns mázzal a tetején. Legközelebb naranccsal is megsütöm, biztos azzal is finom lesz...


Hozzávalók: 2 db. citrom / lehetőleg Bio /, 18 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csipet só, 120 ml. tej, 10 dkg darált mák. Máz: 2 kanál citromlé, 10 dkg porcukor.


A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokat egyenként hozzá keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és bele reszeljük az egyik citrom héját is. A vajas tojásos masszához hozzáöntjük a kimért tejet és az egyik citrom leszűrt levét is. Elkeverjük. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket is. A kész tésztát elfelezzük és az egyikbe belekeverjük a darált mákot. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy őzgerinc formát, majd először a citromos, utána a mákos tésztát töltjük bele. Villával húzunk bele pár csíkot, hogy márványos legyen majd a sütemény. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig, tűpróbáig sütjük. Mikor megsült, rácsra borítjuk a süteményt és teljesen kihűtjük. A mázhoz összekeverjük a citromlevet a porcukorral és bevonjuk vele a süteményt. Megvárjuk míg meghúz egy kicsit a máz, majd szeletekre vágva tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája



2013. április 23., kedd

KUBAI SALSA TÁL FŰSZERES HÚSLEPÉNNYEL















A hét végén rengeteg zöld félével pakoltam tele a hűtőt, gondolván jó lesz majd a héten egy finom salátához. Szelet húsom nem volt itthon csak darált, ezért esett a választásom erre a fűszeres húslepényre, amúgy is rég volt már ilyen. Ma megleptem a fiacskámat ezzel a finom menüvel. Nagyon kedveli a fűszeres-pikáns ételeket, és be kell valljam, tőlem sem áll távol... Délután ketten fogunk majd lakmározni belőle... A lánykám és a párom nem nagy rajongója az efféle falatoknak, de nekik úgy is rejt majd mást a hűtő... Hamar össze lehet dobni ezt az ételt és nagy főzést sem igényel. 



Salsa tál: 1/2 fej jégsaláta, 1 kisebb kígyóuborka, 2-3 paradicsom, 1 fej lila hagyma, 1-1 doboz kukorica illetve vörös vesebab konzerv, 1 csésze vegyes oliva bogyó, 2 dl tejföl, 1 üveg Barbecue szósz, 15 dkg reszelt Trappista sajt, 1 csomag natúr Tortilla chips.


A salátának való zöld féléket megmossuk-tisztítjuk majd felvágjuk vagy karikázzuk. Rétegesen lerakjuk a zöldségeket egy nagy üvegtálba. A tetejére kanalazzuk a tejfölt, arra kerül a barbecue szószt, majd megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal, a tortilla chips-szel és a vegyes oliva bogyókkal. Behűtjük. Míg pihen a saláta, addig elkészítjük a húslepényeket.


Húslepény: 1/2 kg darált hús vegyesen /marha, sertés/, 1 tojás, 1 fej apróra vágott lila hagyma, 2 kanál ketchup, 1 gerezd áttört fokhagyma, 3 szem tört szegfűbors, só, fekete bors, kevés római kömény, aprított petrezselyemzöld, egy csipet őrölt fahéj. 


Az összes hozzávalót tálba tesszük, majd alaposan kikeverjük a húsmasszát. Olajos kanállal, tojásnyi mennyiségeket forró olajos serpenyőbe teszünk, és a kanál hátával lenyomkodva, lepényekké alakítjuk a húst. Hirtelen megsütjük mindét oldalát a lepényeknek. Pirítós kenyérrel, a salátával frissen tálaljuk az ételt. Kínálhatunk még hozzá sült burgonyát is.












Illéskrisz Konyhája



2013. április 20., szombat

CARLOS...
















Bővült a család... Párom hajthatatlan volt kutya ügyben és véletlenül talált rá erre a szép Cane Corso kutyára. Családi okok és költözés miatt kényszerült a gazdija megválni tőle... Szomorú dolog, de sajnos van ilyen. Nagyon szerették, sokat foglalkoztak vele / kutyaovi, kutyasuli, őrző-védő tanfolyam /, mert látszik, hogy kezelt, ápolt kutyus, nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is... Abszolút szófogadó, jó lelkületű ebecske... Ha már nevezhetem így, a cirka 50 kilójával... A zord külseje érző szívet takar. Barátságos, nem ugrál csak szimatol... Nyáron lesz két éves, ő egy ivartalanított kan kutyus. Immár egy hete van nálunk, de bizton állítom, hogy jól érzi magát. Már csak abból gondolom, hogy a nagy "életváltozás" kevésbé viselte meg látszólag. Ugyan nem tudom mi jár a buksijában, csak gondolom... Nem vonyít, nem ugat hosszan, szépen eszik- iszik, éjjel pedig alszik a megszokott házában /azt is megkaptuk /. Nappal hancúrozik a másik ebbel Blackyvel, jól kijönnek egymással, szinte azonnal megkedvelték egymást. A gyerekekkel vigyázó, óvatos, soha egy rossz mozdulata nem volt. Szóval eddig minden rendben van vele, remélem nem is fog ez megváltozni... Egyre jobban figyeli a dolgokat, beletanul lassan a mi életünkbe. Sokat visszük sétálni őket, habár ez csakis a párom dolga, mert én nem biztos, hogy meg tudnék fékezni egy ekkora mamelukot... Ahhoz képest, hogy ekkora állat nem eszik sokat. Jó minőségű száraz tápot kap, de a kedvence a leves, azt nagyon szereti. Szoktam főzni nekik csibét jó sok zöldséggel, rizzsel / farhát, nyak, kacsaszív /, na akkor aztán nagy lafatyolást és habzsolást rendeznek. A volt gazdinak írom a leveleket és küldöm a képeket róla, hogy lássa, jól van a kedvence és hogy nagy szeretetben él... Hoztam is pár képet az idillről...




Vigyázok rájuk...





Ezek a gyerekek nagyon huncutok...






Na mit szólsz, mekkora?





Kukucs...





Alárendelve... Na ezt már szeretem...





Néha hagyom magam, had örüljön a kis buta...





Jövök egy simire a csábos pillantásommal... Ugye levettelek a lábadról?!...






2013. április 14., vasárnap

RESZELT TÚRÓS
















Egy ismert sütemény "kakaótlan" változata. Bevallom őszintén nekem egyáltalán nem passzol össze a savanykás túró és a kakaó íze. Egy régi ismerősöm gyakran sütötte, meg is kóstoltam számtalanszor, de végén mindig megállapítottam magamban, hogy külön a tésztája fantasztikus, a tölteléke is isteni, de külön... Ma eszembe jutott ez a süti és kihagyván belőle a kakaót, megsütöttem. Éppen voltak nálunk szerelni, gondoltam a kávé mellé megkínálom a fiúkat egy-egy kockával. Nem hazudok, a fél tepsi elfogyott... Erről beszéltem, ez így a tökéletes! Számomra...




Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 kanál tejföl, csipet só.


A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. Az egyiket a mélyhűtőbe, a másikat a sima hűtőbe tesszük egy jó félórára. Míg hűl a tészta, addig kikeverjük a tölteléket.


Töltelék: 1/2 kg túró, kb. 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kanál búzadara, 2 kanál natúr vajkrém, 2 tojás felvert habja, csipet só.


A túrót villával megtörjük, hogy ne legyen túl nagyon göröngyös. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, kikeverjük, majd a végén lazán beleforgatjuk a túrókrémbe a tojáshabot is. Veszünk egy kb. 15x25 cm-es tepsit és sütőpapírt fektetünk az aljába. A sima hűtőben lévő tésztát pont akkorára kinyújtjuk, mint a tepsi mérete és belesimítjuk a kinyújtott lapot. Erre rákanalazzuk a túrós tölteléket, majd a mélyhűtőben lévő tésztát egyszerűen ráreszeljük nagy lyukú reszelőn a töltelék tetejére. Előmelegített sütőben, 200 C-on kb. 40 perc alatt pirosra sütjük a süteményt. Kihűtjük, felkockázzuk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.









Illéskrisz Konyhája




2013. április 8., hétfő

FONOTT PECSENYE GÖRÖGÖS SALÁTÁVAL FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSON















Könnyű diétás fogás készült ma, pedig semmiféle fogyókúra nem üldöz minket. Egyszerűen erre voltunk kiéhezve. Talán a tavasz teszi, hogy végre látszik megérkezni... Nem tudom, lehet. Minden esetre a szervezetünk jelzett, hogy óhajtotta a könnyed ízeket. És ha jelzett, akkor meg is kell adni neki. Szóval vettem szép csibe mellet, sok friss salátának valót és feta sajtot. Mennyei volt...


Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemell filé, 1 fej jégsaláta, 1 kígyóuborka, 1 kis doboz koktél paradicsom, 1 fej lila hagyma, 2 szál újhagyma, 1 pohár fekete oliva bogyó, 25 dkg friss Feta sajt, oliva olaj, tökmag olaj, só, színes borskeverék, 1/2 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 8 szelet barna pirítós kenyér.


A filéket elfelezzük, majd lapjában félbe vágjuk. A végén kb. 1 cm-t egészben hagyunk, majd a hús szeleteket hosszában 3 részre vágjuk. Megfonjuk a húsokat és a végét fogpiszkálóval megtűzzük. Sóval, borssal ízesítjük a copfokat majd olajon mindkét oldalát pirosra megsütjük. Míg sül a hús, addig elkészítjük a salátát és a fokhagymás pirítóst. A saláta hozzávalóit felaprítjuk, majd a kétféle olajjal, a sóval és a citromlével ízesítjük és lazán átforgatjuk. A kenyeret megpirítjuk, fokhagymával átdörzsöljük. A kisült copfokat a kenyérre fektetjük és salátával frissen tálaljuk.











Illéskrisz Konyhája
 

2013. április 3., szerda

"HÚSTOJÁS"














Húsvét után maradt sonka és tojás is. Gondoltam kezdeni kéne velük valamit... Volt darált húsom is, mert idén a káposzta is elmaradt. Annyi nehéz étel sorakozott a hűtőben, hogy a káposztát már senki nem hiányolta. Szóval a darált húst bekevertem, mintha fasírtot készítettem volna, csak még tettem hozzá egy kis darált sonkát is. A főtt kemény tojásokat bevontam a húsmasszával, majd kisütöttem a "hústojásokat". Friss salátával és fűszeres sült burgonyával tálaltam.


Hozzávalók: 1/2 kg darát hús, 20 dkg darált főtt-füstölt sonka, 1 kis fej aprított vöröshagyma, 1 tojás, 1 áztatott és kinyomkodott zsemle, só, bors, őrölt kömény, fokhagymakrém, paprikakrém, 8 db kemény tojás. Zsemlemorzsa a forgatáshoz, olaj a sütéshez.


A hozzávalókat jól kikeverjük, majd a kemény tojásokat bevonjuk a kész húsmasszával. Tojásformára igazítjuk őket, majd zsemlemorzsában megforgatjuk mindegyiket. Olajat forrósítunk és arany barnára kisütjük a hústojásokat. Fűszeres sült burgonyával és salátával forrón tálaljuk.








Illéskrisz Konyhája