"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. június 25., vasárnap

~ HÚSGOLYÓ DIJONI MUSTÁRSZÓSZBAN ~

 



















Szeretem a Dijoni mustár ízét, pedig úgy utáltam gyerekkoromban. Most meg fordult a kocka. Sőt, magos mustárt is vettem mellé... Igazi különlegesség. Szóval, virsli helyett most egy komolyabb ételre vágytam. Volt itthon darált hús, jó sok idei vöröshagyma, megbontott fehér bor. Minden adott volt egy különleges ebéd ekészítéséhez. Annyira izgalmas ízt adott a szósznak a kétféle mustár, a fokhagyma és a bor, hogy szinte ízorgia lett belőle. Ha szereted a pikáns, fűszeres ételeket, akkor ezt mindenféleképen kóstold meg. Burgonyával, tésztával vagy rizzsel is tálalhatod. Mennyei!


Hozzávalók 4 személyre: 500 gr. friss sertéscomb darálva, 1 tojás, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 kanál fehér bor, 1 csésze pankó morzsa, ízlés szeritn só, citrombors. Mártáshoz: 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 kanál olaj, 2 kanál liszt, 100 ml fehér bor, 200 ml víz, 1-1 kanál magos illetve Dijoni mustár, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, citrombors, 1 kanál vaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld. Tálaláshoz: vajas burgonyapüré, vágott petrezselyemzöld.


A darálthúst egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a tojást, a pankó morzsát, a felaprított hagymákat, a bort és a fűszereket. Alaposan kikeverjük. 




A szószhoz a hagymákat szálasra megvágjuk, a fokhagymákat felaprítjuk.





Vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk a húsmasszából.






Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd a húsgolyókat körben lepirítjuk benne.






Mikor megsültek a húsgolyók, kivesszük őket egy tányérra és a visszamaradt serpenyőbe szórjuk a hagyma keveréket. Kevergetve karamellizáljuk az egészet. Mikor ezzel megvagyunk, rászórjuk a lisztet, azt is lepirítjuk. Majd mehet bele a bor és a víz is. Kevergetve besűrítjük a mártást. 







A sűrű mártásban elkeverjük a kétféle mustárt, ízesítjük a sóval és a borssal, majd visszatesszük a mártásba a sült húsgolyókat.








Elkeverjük, hogy a mártás mindenhol bevonja a húsgolyókat, majd lefedjük és 20 perc alatt készre pároljuk az étel. Ha nagyon besűrűsödne a mártás, kevés vízzel lazítsuk fel. Közben a burgonyát sós vízben megfőzzük puhára, majd vajjal pürésítjük.




Tálaláskor a burgonyapürére halmozzuk a szószos húsgolyókat, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk az ételt. Jó étvágyat hozzá!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése