"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. június 12., hétfő

~ THAI ZÖLDSÉGES CSIRKE JÁZMIN RIZZSEL ~

 
















Egy Thai étellel bármikor le lehet venni a lábamról. A forró wokban pillanatok alatt elkészülnek ezek az egyszerű, ám de nagyon finom ételek. A roppanós zöldségek, a puha húsok és a pikáns mártások olyan egységet alkotnak a tányéron, hogy ember legyen a talpán aki ezeket nem eszi meg. Nyilván van persze, de nem vagyunk egyformák. Minden esetre én imádom és gyakran el is készítem őket. Ezt a receptet a TikTok-on találtam, szerintem fantasztikusan finom! Ha éppenséggel nincs wok a kéznél, egy sima tapadásmentes, nagyobb serpenyőben is elkészülhet. Egy gyors vasárnapi ebédnek is tökéletes volt. Máris írom, hogyan készült...



Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell filé, 1 tojásfokfehérje, 50-50 ml víz és fehér bor, 2 kanál olaj, 3 evőkanál kukorica keményítő, 1-1 kávéskanál só, őrölt fehér bors. Továbbá: 1 kisebb fej brokkoli, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kisebb cukkini, 1 üveg bambuszrügy, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 1 kávéskanál reszelt gyömbér. Mártáshoz: 200 ml víz, 100 ml sötét szójaszósz, 2 evőkanál szezám olaj, 3 evőkanál cukor, 3 kanál kukorica keményítő, 1 mokkáskanál chili pehely, só, 1 kávéskanál rizs ecet. Tálaláshoz: párolt jázmin rizs, 2 kanál szezámmag.



A húst megmossuk, szárazra töröljük majd keresztben vékony szeletekre felvágjuk. Hozzákeverjük a húshoz a tojásfehérjét, a bort, a vizet, a fűszereket és a kukorica keményítőt. 10 percig állni hagyjuk. Közben a zöldségeket megmossuk, a répát kocka alakú szeletekre vágjuk, a cukkinit hasábokra, a brokkolit kisebb rózsákra bontjuk. A bambuszrügyet leszűrjük, a hagymákat felaprítjuk. Egy serpenyőben kevés olajon először a hagymákat, majd a zöldségeket roppanósra sütjük benne. Ez után kivesszük a zöldségeket és félre tesszük őket. A forró serpenyőben két részletben átsütjük, megpirítjuk a húsokat. Közben a mártáshoz a hozzávalókat kikeverjük. Mikor az összes hús kisült, hozzáadjuk a sült zöldségeket, a reszelt gyömbért és pár perc alatt összesütjük az egészet. Közben egy másik serpenyőben a mártást felfőzzük, besűrítjük. Megkóstoljuk és ha az ízek harmonizálnak, és nem kell rajta javítani / sós, édes, savanyú, csípős /, akkor ráöntjük a húsos-zöldséges alapra. Lazán átforgatjuk az egészet, vigyázva, hogy a zöldségeket ne törjük össze, és a mártás bevonja majd az egész ételt. Megszórjuk szezámmaggal és forrón tálaljuk jázmin rizzsel. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése