"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. június 18., vasárnap

~ FEHÉRCSOKOLDÉS CHIA PUDING MÁLNA SZÓSSZAL ~

 
























Fiatal lányként ettem magam utoljára tele málnával. Méghozzá Vác felett a dombokon, ahol tele volt málnaültetvénnyel a hétvégi telkek java része. Ma ott megy 2-es út, úgy lőttek a málnásnak. Annyi málnát azóta sem ettem, és olyan finomat se, bokorról-bokorra járva. Manapság arany árban meérik a málna kilóját, de lehet már többért is. Pedig az egyik kedvenc nyári gyümölcsöm. Most az érdi piacon jött velem szembe. Vettem. Nem sokat persze, csak a desszert erejéig. Na jó, egy két szemet bekaptam belőle kóstolás gyanánt. Az aszték zsálya, másnéven chia, egy szuper élelmiszer. Azt tartják róla. Meghosszabítja az életet, várázserő a szervezetnek. Ha nem is minden nap, de havonta biztos eszünk valamit vele. A legjobb ha tejes tejszínbe kerül, és puding válik belőle. Bármilyen gyümölccsel remek desszert válik belőle. Most a málna volt a soros. 


Hozzávalók 4 személyre: 250 ml. magas zsírtartalmú tej, 250 ml. tejszín, 6-7 kanál chia mag, édesítőszer vagy cukor ízlés szerint, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 gr. agar agar, 1/2 tábla olvasztott fehér csokoládé. Málnaszósz: 250 gr. málna, 100 ml víz, 4 kanál chia mag, 1 gr. agar agar, 1/2 citrom leve, ízlés szerint porcukor vagy édesítőszer. Tálaláshoz:  4 kanál felvert tejszínhab, málnaszem, citromfű.


A tejet, a tejszínt egy magasfalú edénybe tesszük, hozzákeverjük a chia magot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót és az agar agart és az olvasztott fehér csokit. Csomómentesre kikeverjük és lefedve a hűtőbe tesszük kocsonyásodni, 2-3 órára vagy egy egész éjszakára. Nálam az utóbbi volt. A málnából félre teszünk pár szemet a díszítéshez, a többit villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a málnapüréhez a vizet, a citrom levét, az édesítőt vagy a cukrot, az agar agart, valamint a chia magot. Ezt is csomómentesre keverjük ki, és letakarva mehet a hűtőbe a tejes chia mellé. Mikor szépen megkocsonyásodott és puding állaga lett mind a kettőnek, veszünk 4 desszertes kelyhet és elosztjuk bennük először a tejes chia pudingot, utána pedig a tetejére a málnás chia pudingot. Kanalazunk a desszerttek tetejére egy-egy kanál felvert tejszínhabot, málnaszemet teszünk rá, és citromfűvel feldíszítve behűtjük őket a tálalásig. Nagyon finom és esztétikus nyári desszert.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése