"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. július 10., péntek

~ KUKORICA KRÉMLEVES ~


















Nyár nem telik el csemegekukorica nélkül. Legtöbbször vízben megfőve esszük, úgy ahogy a vízpartokon, strandokon szokás, de merészebbek meggrillezik vagy más főételt készítenek belőle. Isten áldja Kolombuszt, hogy behozta az Óvilágba 1493-ban, és az egyik alap élelmiszerünk vált belőle. A napokban vettem friss csöves kukoricát és megfőztem. Egyet máris megettem belőle, a többiből pedig főztem egy krémlevest. Tortilla chipsszel baromi finom volt és egyben laktató is. Szénhidrát diétába sajnos nem fér bele, de egyszer meg kell kóstolni szerintem...


Hozzávalók 4-6 személyre: 4 csöves kukorica, 1 kisebb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 2-3 evőkanál olíva olaj, 2 bögre zöldség vagy hús alaplé, 250 ml kókusztej, só, őrölt fekete bors, kurkuma, 1 lime leve. Tálaláshoz: olíva olaj, tejföl, aprított petrezselyemzöld, tortilla chips.


A kukoricát leveleitől megfosztjuk majd enyhén cukros vízben, forrástól számítva 10 perc alatt megfőzzük. Míg fő a kukorica, addig egy lábosban lepirítjuk az aprított hagymákat és a kisebb kockára felvágott sárgarépát. Mikor a kukorica annyira lehűlt, hogy hozzá lehet érni, egy éles késsel levágjuk róla a kukorica szemeket és a pirult hagymához keverjük. Néhány percig együtt pirítjuk az egészet, majd felöntjük az alaplével. Ízesítjük a levest a fűszerekkel, majd fedő alatt puhára főzzük. Mikor megfőtt a leves, belekeverjük a kókusztejet, hozzáadjuk a lime levét és megvárjuk míg felforr megint. Néhány szem kukoricát és sárgarépakockát kiveszünk a levesből a díszítéshez, a többit pedig botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor olíva olajjal és tejföllel áthúzzuk a levest, szórunk rá kukoricát, sárgarépát és aprított petrezselymet, majd forrón tálaljuk a tortilla chipsszel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése