"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. július 28., kedd

~ SERTÉSSÜLT RÓKAGOMBA RAGÚVAL ~


















Kedves szomszédom, Zsófi, ma meglepett egy kis kosárnyi friss róka gombával. Mennyei hozzávaló egy gasztro manó konyhájában az biztos. Nem mindennapos alapanyag, ezért próbáltam nem mindennaposan elkészíteni. Éppen volt itthon friss sertéshúsom, úgy hogy gyorsan kreáltam belőle egy finom párost. A pirosra sült hússzelet mellé abszolút jól passzolt, a fehérboros, fokhagymás selymes gombaragu. Bulgurral tálaltam...


Hozzávalók: 8 szelet sertéshús / karaj, comb vagy tarja /,  600 gr. rókagomba, 1 nagyobb fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 200 ml. fehér bor, 200 ml. tejszín, 2-3kanál liszt, 100 gr. vaj, 3-4 kanál olaj, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: bulgur.


A húst megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk és lisztben megforgatjuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olajat, majd a húsok mindkét felét pirosra kisütjük benne. Mikor elkészült a hús, félre esszük és melegen tartjuk. Míg sül a hús, addig a gombát folyóvíz alatt megmossuk és felszeleteljük. Egy lábosba tesszük és enyhén cukros, babérleveles vízben kb. 10 percig főzzük. Főzés végén leszűrjük a gombát. A hagymát felaprítjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd közben hozzáadjuk az átnyomott fokhagymagerezdeket is. Együtt pirítjuk tovább a hagymákat. Liszttel hintjük meg a sülő hagymát és zsemleszínűre megpirítjuk. Felöntjük a borral és ugyan annyi vízzel, csomómentesre keverjük. Ez után tesszük bele az előfőzött gombát és a tejszínt. Ízesítjük a gombaragut sóval, borssal és vágott petrezselyemmel. Ha sűrű enne alatta a mártás, akkor vízzel, vagy borral hígítunk rajta egy keveset. Megvárjuk míg egyet rottyan és máris elzárjuk alatta a hőt. A húst tálaljuk a ragúval és a főtt bulgurral. Petrezselyemmel megszórva díszítjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése