"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. július 16., csütörtök

~ VÁGOTT VAJAS KOCKÁK ~
















Nagyon finom és egyszerű sütemény, ezek az apró, porhanyós, sós kockák. Tetejüket mindenféle magokkal meg lehet szórni / dió, mák, tökmag, sajt, szezámmag, kömény, lenn mag stb..../, és így még az ízüket is változatossá tehetjük. Igazi retró harapnivaló. Emlékszem anno, amikor a barátnőmmel moziba mentünk, előtte mindig betértünk a Mézes Mackó nevű édességboltba, hogy feltankoljunk rágcsálni valóval, hogy a film alatt nehogy éhen haljunk. Olyan jó volt elcsipegetni a papírzacskó tartalmát. Ő, vaníliás karikát vett, én meg ilyen sós süteményt. Talán arra emlékeztet az íze leginkább.


Hozzávalók: 250 gr. vaj, 480 gr liszt, 2 tojás sárgája, 20 gr. só, 130 ml. tejszín, 1 tojás a lekenéshez. Szóráshoz: mák, reszelt sajt, szezámmag, pirított dió, tökmag, vagy köménymag.


Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk a hozzávalókból, az sem baj, ha nem túl sima, lényeg, hogy össze álljon. Elég ha márványos és már nem morzsálódik. Ezután ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ki a tésztát, majd átemeljük egy tálcára és kb. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Mikor jól kifagyott, egy éles késsel kockákra felvágjuk. Ezután a kockák tetejét először a felvert tojásba mártjuk, utána pedig az előkészített, tetszőleges magvakba mártjuk bele felváltva. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben, 200 °C- fokon, kb. 20-25 perc alatt pirosra megsütjük. Egy órát pihentetjük, hogy teljesen kihűljenek. Ez a sós sütemény tipikus fajtája azoknak, amelyek ha megmaradnak, még finomabbá válnak. Sajnos ezt még nem volt alkalmam megtapasztalni... Elfogy.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése