Nagyon
finom és egyszerű sütemény, ezek az apró, porhanyós, sós kockák. Tetejüket
mindenféle magokkal meg lehet szórni / dió, mák, tökmag, sajt, szezámmag, kömény,
lenn mag stb..../, és így még az ízüket is változatossá tehetjük. Igazi retró harapnivaló. Emlékszem anno, amikor a barátnőmmel moziba mentünk, előtte mindig betértünk a Mézes Mackó nevű édességboltba, hogy feltankoljunk rágcsálni valóval, hogy a film alatt nehogy éhen haljunk. Olyan jó volt elcsipegetni a papírzacskó tartalmát. Ő, vaníliás karikát vett, én meg ilyen sós süteményt. Talán arra emlékeztet az íze leginkább.
Hozzávalók: 250 gr. vaj, 480 gr liszt, 2 tojás sárgája, 20 gr. só, 130 ml. tejszín, 1 tojás a lekenéshez. Szóráshoz: mák, reszelt sajt, szezámmag, pirított dió, tökmag, vagy köménymag.
Gyors
mozdulatokkal tésztát gyúrunk a hozzávalókból, az sem baj, ha nem túl sima, lényeg, hogy össze álljon. Elég ha márványos és már nem morzsálódik. Ezután ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ki a tésztát, majd átemeljük egy tálcára és
kb. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Mikor jól kifagyott, egy éles késsel kockákra felvágjuk. Ezután a kockák tetejét először a felvert tojásba mártjuk, utána pedig az
előkészített, tetszőleges magvakba mártjuk bele felváltva.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben,
200 °C- fokon, kb. 20-25 perc alatt pirosra megsütjük. Egy órát pihentetjük, hogy
teljesen kihűljenek. Ez a sós sütemény tipikus fajtája azoknak, amelyek
ha megmaradnak, még finomabbá válnak. Sajnos ezt még nem volt alkalmam megtapasztalni... Elfogy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése