"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. július 22., szerda

~ VAJAS CSIGA ~
















Nem tudom mikor sütöttem utoljára édes kelt tésztát, úgy hogy éppen itt volt már az ideje. Napok óta nem ettem semmilyen kenyérfélét, lehet azért is kívántam meg annyira. Mondjuk nem kellett volna enni, főleg kettőt, de bánja kutya... Gondolkodtam, hogy fahéjjal ízesítem, de maradt végül a vaj és a vanília. Belül puha, foszlós, kívül pedig roppanós lett a cukortól. Igazi, békebeli reggeli. Csiga és tej.


Hozzávalók 8-10 darabhoz: 3 csésze liszt, 1/3 kocka friss élesztő, 250-300 ml tej, 2 tojás sárgája, 50 gr olvasztott vaj, 1/3 csésze cukor, 1 mokkáskanál só. Továbbá: 50 gr. puha vaj, 3 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája.


A lisztet tálba szitáljuk, a tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt. Megvárjuk míg felfut, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a cukrot és a sót. Lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ez után liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és kb. 30 x 40cm-es téglalappá nyújtjuk ki. A tésztát megkenjük a puha vajjal, majd 8-10 csíkra felvágjuk. 




Mindegyik csíkot megszórjuk a vaníliás cukorral és lazán feltekerjük. 




A kész csigákat rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe majd a tetejüket lekenjük egy kikevert tojássárgájával és megszórjuk a vaníliás cukorral.




 Hideg sütőbe toljuk a tepsit és úgy kapcsoljuk rá a hőt. 175 C° -fokon 18-20 perc alatt szép pirosra megsütjük a vajas csigákat. Rácson hagyjuk kihűlni, frissen fogyasztjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése