"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. augusztus 11., kedd

~ RICOTTÁS NUDLI ÉDES TEJFÖLLEL ~














Az olaszok túrója a ricotta. Többé kevésbé hasonlít a mi tehéntúrónkhoz, csak nem annyira savanykás és sokkal krémesebb az állaga. Ebből lehet igazán finom sajttortákat sütni, de remek nudli is készülhet belőle. A ricotta létrejöttének időpontja nehezen meghatározható, de annyi bizonyos, hogy a római időkben már ismert és kedvelt volt. A sajtkészítés során megmaradt savóból készített fehér masszát sokféle étel készítéséhez használták. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, s amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta. Neve is erre a dupla melegítésre utal, a ricotta név ugyanis a latin recocta szóból ered, ami azt jelenti, hogy kétszer főtt. A ricottát régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság inkább tehéntejből készített ricottákat kapni. Remek alapanyag a nudli készítéséhez is, ha nem akarunk a főtt burgonyával bajlódni. Egyaránt alkalmas sós és édes ételek készítésére. Most desszertként lett tálalva egy tartalmas leves után. 


Hozzávalók 4 személy részére: 250 gr. friss ricotta sajt, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 100 gr. liszt, 20 gr. puha vaj. Továbbá: zsemlemorzsa, 1-2 kanál olaj, tejföl, porcukor. 


A hozzávalókat egy tálba kimérjük, majd kikeverjük homogén masszává. 10 percet pihentetjük a kész tésztát. Egy nagyobb lábosban enyhén sós vizet forralunk, majd vizes kézzel, kisebb diónyi gombócokat szaggatunk a forró lobogó vízbe. Mikor feljönnek a gombócok a víz felszínére, akkor már megfőttek. Míg fő a nudli, addig egy serpenyőben a kevés olajon, zsemleszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát, majd a megfőtt nudlikat ebbe a pirult morzsába hempergetjük bele. A ricottás nudlikat porcukorral elkevert tejföllel, porcukorral meghintve, frissen tálaljuk.  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése