"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. június 4., csütörtök

~ KARALÁBÉLEVES SAJTGOMBÓCCAL ~


















Lassan, de biztosan itt a nyár. Végre lehet válogatni a friss zöldségek között. Jön a piacos időszak, amikor sokszor azt sem tudom mit vegyek, annyi primőr újdonság van a kofák asztalkáin. Tiszta kánaán... Mindjárt itt van elsőként a karalábé. Lehet tölteni, főzeléket főzni belőle, vagy csak levesnek... Na, ez most elég ledegradáló volt, hogy "levesnek"... De milyen finom is belőle a lé! Be-zöldségelve, vajas galuskával, jó sok petrezselyemmel vagy ilyen csinos kis sajtgombóckákkal... Mennyei! Nagyon finom levesbetét, bármilyen zöldséglevesbe, paradicsomlevesbe vagy akár tojáslevesbe is rakható.


Hozzávalók: 2 zsenge karalábé, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa vagy paszternák, 1 cikk zeller, 2 szál újhagyma, 2 evőkanál zsír, 1csokor friss petrezselyem, só, őrölt fekete bors, 1 csipet kurkuma. Sajtgombóc: 100 gr. reszelt Trappista sajt, 1 tojás, 2 csapott kanál liszt, 1 kiskanál gríz, só, őrölt fekete bors.


Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk és a zsíron üvegesre pároljuk. A hagymára dobjuk a tisztított és feldarabolt zöldségeket, a vágott petrezselymet és a fűszereket. Pár percig együtt pároljuk az egészet. Ez után felöntjük a levest kb. 1,5-2 liter vízzel, utána ízesítjük, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek már majdnem megpuhulnak. Míg fő a leves, addig elkészítjük a sajtgombócokat. Egy tálba ütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk és villával felkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a lisztet, és a darát. Addig keverjük, míg kemény massza nem lesz belőle. 10 percig állni hagyjuk. Vizes kézzel nagyobb cseresznye nagyságú gombócokat gyártunk a masszából majd beletesszük őket a levesbe. Pár perc alatt feljönnek a leves tetejére, akkor átfőttek. Vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk a gombócos levest.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése