"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. június 12., péntek

~ LOUKOUMADES ~

















Egy kis Görög ízvilág. Loukoumades. A görögök apró ropogós fánkocskája, citromos-mézes szirupban megforgatva. Tradicionális édesség. Muszáj volt megkóstolnom. Az eredetit meg majd élőben a nyár végén. Utcán, papírdobozból..., mert úgy az igazi. Nyilván itthon is jól esett az asztal mellett, tenger és homok híján. Nem egy nagy történet, max a formázása. Olajos kézzel kinyomva, kanállal szaggatva... Még így sem sütöttem fánkot. Nagyon finom, főleg a citromos-mézes szirup dob rajta egyet.


Hozzávalók: 2 csésze liszt, 240 ml víz, 125 ml mandulatej vagy sima tej, 1 kanál cukor, 1 csipet só, 25 gr élesztő. Szirup: 1 citrom, 1 csésze cukor, 2 kanál méz, 1/2 csésze víz. Sütéshez: bő olaj.


A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a sót. A langyos vizet tálba öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukorral elkeverjük. 10 percig állni hagyjuk. Fokozatosan a liszthez keverjük a tejet és az élesztős vizet. Nagyon lágy tésztát keverünk belőle. Fóliával letakarjuk és megkelesztjük. Akkor jó, ha buborékos lesz a tészta teteje és a duplájára nő. Míg kel a tészta, addig megfőzzük a szirupot. Egy lábosba szórjuk a cukrot, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és felkarikázott citromot. Felfőzzük és egy kissé besűrítjük. Kihűtjük. Mikor megkelt a tészta, olajat forrósítunk. Kézzel elkeverjük a tésztát, majd a hüvelyk és a mutató ujjunk között kinyomva azt, az olajos kanállal a forró olajba adagoljuk a tésztát egyenként. Félig megsütjük őket. Mikor még szinte fehérek és nem pirultak, kiszedjük őket, majd szépen sorban adagonként, újra a forró olajba tesszük őket, de már ropogósra, aranyszínűre sütjük.  Forrón megforgatjuk a fánkokat a szirupban, ettől lesznek jó ropogósak. Mézzel még megcsurgatva máris tálaljuk.






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése