"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. június 8., hétfő

~ " DOBOS " TORTA KREÁCIÓ ~






















Ez a méltán híres Hungarikum torta kiérdemelte, hogy itt nálam, szerény blogomban is helyet kapjon, és tündököljön a receptjeim között. Nem az eredi receptúra alapján készült, így a neve is csak utalásként jelenik meg. Az eredeti recept 5 piskóta lappal készül és vajkrémes, emez meg csak 4 lapos és tök más a krémje... Most jöjjön egy kis tudomány az igazi " dobossal " kapcsolatban: 

A tortát 1884-ben alkotta meg Dobos C. József, és első alkalommal 1855-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Kóstolói között ott volt Erzsébet királyné is és I. Ferenc József. A Dobos-torta Európa-szerte ismertté vált. Más volt, mint az addig megszokott torták, mert kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek, mert a torták főzött krémekkel és tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája, Dobos találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett véletlenül cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg a híres művét. Forrás: Wikipédia. Manapság ez a torta a cukrászdák vezető tortája, nem is létezik olyan cuki, amelyben nem lenne kapható. Egyszer érdemes otthon is elkészíteni...


Hozzávalók az én verziómhoz: Piskóta: 4 tojás, 4 kanál cukor, 1-1 kanál olaj és víz, 4 kanál liszt. Krém: 50 gr. vaj, 250 gr. mascarpone, 4-5 kanál porcukor, 4-5 kanál keserű és sötét kakaópor. Égetett cukorkehely: 100 gr. cukor, vaj a kenéshez.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájákhoz adjuk a cukrot, majd habverővel fehéredésig keverjük. Ez után hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet. Kikeverjük és a végén lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt teszünk és a piskótamasszát vékonyan elkenjük rajta. 180 °C-fokon 6-8 perc alatt világosra kisütjük a piskóta tésztát. Kihűtjük, majd kisebb köröket vágunk ki belőle. Nekem 16 korong jött ki, tehát 4 apró tortácska alapja lett.
 

 A maradék piskótamorzsát visszatoljuk a sütőbe, hogy kiszáradjon. A krémhez egy tálba tesszük az összes hozzávalót, majd sima krémet keverünk belőle. Felhasználásig behűtjük. 
 

A díszítéshez egy kisebb lábosba szórjuk a cukor és sötét karamellt készítünk belőle. Visszahűtjük a karamellt, hogy szálasra hűljön majd vajazott, pici fém tálkákba kanállal szálakat húzunk. Egy pillanatra a mélyhűtőbe tesszük a tálkát, hogy lehűljön majd kipattintjuk belőle a karamellcsipkét. 


A tésztalapokat négyesével betöltjük, tetejét és oldalát is bevonjuk a krémmel, majd az összemorzsolt száraz piskótamorzsával beszórjuk az oldalukat.


 A tortácskák tetejére illesztjük a díszt és máris mehetnek a hűtőbe dermedni a tálalásig. Finom és elegáns... Bármilyen ünnepen megállja a helyét.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése