"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. május 27., szerda

~ TÁPIÓKAPUDING FAHÉJAS ALMÁVAL ~


















Mielőtt fejest ugranánk a tápióka pudingba, jöjjön egy kis tudomány róla... Bevallom, sokáig azt sem tudtam róla, hogy eszik e vagy isszák. Most már tudom. És bánom, hogy nem előbb nyúltam utána.

Ez a keményítőt és proteint tartalmazó élelmiszernövény Amerika trópusi részein őshonos. Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben, a lakosság mindennapi alapélelmiszere. Zsenge hajtása és levele spenótpótlóként használható fel. Ez utóbbi a gyökérnél sokkal értékesebb, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó eledel. Gumós gyökeréért termesztik amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. A kasszáva, manióka, mandióka ugyanaz, ezek a tápióka névváltozatai. Egy íztelen, szagtalan, színtelen terményről van szó, mely nem kifejezetten finom önmagában. A tápióka valójában egy apó szemű, fehér gyöngy, amit a kasszáva nevű növény gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készítenek. Nálunk a reform és a vegetáriánus konyha karolta fel, a nyugati gasztronómiában a design konyha egyik kedvelt hozzávalója. Nedvesség hatására átlátszó gyöngyökké alakulnak, és bekocsonyásítják a folyadékot. A tápióka gluténmentes élelmiszer, ezért a liszt érzékenyek diétájában is helyet kap. Nagyon kellemes az állaga, a gyöngyszerű forma pedig nagyon esztétikussá teszi a tápióka gyöngyből készült pudingokat, zseléket. Használják még levesek és mártások sűrítésére is. Édes és sós változatban is remek... Forrás: Melódin.


Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze forró víz, 1/2 csésze tápióka gyöngy, 2,5 csésze tej, 3-4 evőkanál cukor, 1 csipet só. Alma szósz: 2 nagyobb piros alma, 3-4 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál méz, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj.


 A tápikóka gyöngyre ráöntjük a forró vizet, elkeverjük, és megvárjuk míg megduzzad / pár perc /. Egy lábosba töltjük a tejet, hozzáadjuk a megduzzadt tápiókát, a cukrot, a csipet sót és kevergetve sűrű, pudingszerű krémet főzünk belőle. Kihűtjük. Míg fő a tápióka, addig elkészítjük a fűszeres almaragut. Az almákat meghámozzuk, majd apróra felkockázzuk. Egy kisebb lábosba szórjuk az almát, majd hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a fahéjat. Kevergetve puhára pároljuk az egészet. Akkor van készen, ha szinte az összes nedvesség elpárolog az alma alól. A kihűlt tápiókát csészékbe adagoljuk, majd rászedjük az almaragut. Tálalásig behűtjük.
  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése