Mielőtt fejest ugranánk a tápióka pudingba, jöjjön egy kis tudomány róla... Bevallom, sokáig azt sem tudtam róla, hogy eszik e vagy isszák. Most már tudom. És bánom, hogy nem előbb nyúltam utána.
Ez a keményítőt és proteint tartalmazó élelmiszernövény Amerika trópusi
részein őshonos. Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából
legkritikusabb övezeteiben, a lakosság mindennapi alapélelmiszere. Zsenge
hajtása és levele spenótpótlóként használható fel. Ez utóbbi a
gyökérnél sokkal értékesebb, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagokat
tartalmazó eledel. Gumós gyökeréért termesztik amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. A kasszáva, manióka, mandióka ugyanaz, ezek a tápióka névváltozatai. Egy
íztelen, szagtalan, színtelen terményről van szó, mely nem kifejezetten
finom önmagában. A tápióka valójában egy apó szemű, fehér gyöngy, amit a kasszáva nevű
növény gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készítenek. Nálunk
a reform és a vegetáriánus konyha karolta fel, a nyugati
gasztronómiában a design konyha egyik kedvelt hozzávalója. Nedvesség
hatására átlátszó gyöngyökké alakulnak, és bekocsonyásítják a
folyadékot. A tápióka gluténmentes élelmiszer, ezért a liszt érzékenyek
diétájában is helyet kap. Nagyon kellemes az állaga, a gyöngyszerű forma
pedig nagyon esztétikussá teszi a tápióka gyöngyből készült pudingokat,
zseléket. Használják még levesek és mártások sűrítésére is. Édes és sós változatban is remek... Forrás: Melódin.
Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze forró víz, 1/2 csésze tápióka gyöngy, 2,5 csésze tej, 3-4 evőkanál cukor, 1 csipet só. Alma szósz: 2 nagyobb piros alma, 3-4 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál méz, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj.
A tápikóka gyöngyre ráöntjük a forró vizet, elkeverjük, és megvárjuk míg megduzzad / pár perc /. Egy lábosba töltjük a tejet, hozzáadjuk a megduzzadt tápiókát, a cukrot, a csipet sót és kevergetve sűrű, pudingszerű krémet főzünk belőle. Kihűtjük. Míg fő a tápióka, addig elkészítjük a fűszeres almaragut. Az almákat meghámozzuk, majd apróra felkockázzuk. Egy kisebb lábosba szórjuk az almát, majd hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a fahéjat. Kevergetve puhára pároljuk az egészet. Akkor van készen, ha szinte az összes nedvesség elpárolog az alma alól. A kihűlt tápiókát csészékbe adagoljuk, majd rászedjük az almaragut. Tálalásig behűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése