"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. május 15., péntek

~ DIÓS SZIVARKA ~














Szeretek reggelente a kávémhoz elmajszolni egy-egy apró sütikét, édes, omlós kekszet, ami kiváltja a korai reggelit, amit én nagyjából mindig kihagyok. Mire oda jutok napközben, hogy reggeli..., máshol már az ebédhez terítenek jóformán. Viszont egy ilyen apró sütivel bőven kihúzom odáig és nem halok éhen addig. Ebben a receptben nincs tojás, úgy hogy az arra érzékenyek örülhetnek majd. Finom, porhanyós keksz egy kevés pirított dióval...


Hozzávalók kb. 35 db rudacskához: 250 gr. liszt, 100 gr. tea vaj, 2 kanál cukor, 150 gr. tejföl, 1 csipet só, 1/3 kiskanál szódabikarbóna. Töltelék: 100 gr. dió, 3-4 evőkanál cukor, 50 gr. tea vaj. Szóráshoz: porcukor.


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd ráreszeljük a hideg vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt és a szódabikarbónát, majd tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába csomagoljuk és betesszük hűtőbe, hogy hideg legyen. A diót serpenyőben kissé megpirítjuk, majd késes aprítóban szemcsésre zúzzuk vagy éles késsel felaprítjuk. A dióhoz keverjük a cukrot és a megolvasztott vajat. Elkeverjük. A lehűlt tésztát három részre osztjuk és amelyikkel éppen nem dolgozunk visszatesszük a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel. Lisztezett lapon, vékony téglalappá, kb. 24 x 32 cm re nyújtjuk a tésztákat majd felvágjuk kb. 8 cm-es kockákra. Mindegyik tésztakockára teszünk egy-egy kanálka diós keveréket, majd lazán feltekerjük szivar alakúra. 










A kész süteményeket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Előmelegített sütőben, 180 C°-fokon, kb. 15-20 perc alatt világosra kisütjük őket. Langyosan porcukorba forgatjuk.






1 megjegyzés:

  1. Naggyon fincsi lett igaz kicsit túl toltam a dió pörkölését😄

    VálaszTörlés