"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. május 12., kedd

~ LIBAMÁJ ZSÍRJÁBAN ~
















Egy évben egyszer, igenis veszek libamájat. Nem olcsó és nem is kímélő étel, de azt gondolom bele kell, hogy férjen a büdzsémbe, valamint a kalóriatáblázatomba is. Néha nem árt bűnbe esni a konyhában, ennyit igazán megérdemlünk nagy ritkán. Húsvétra akartam, de annyi sonkát ettünk, hogy az már tényleg sok lett volna. Most viszont akciós volt a libamáj, szinte a feléért tudtam megvenni. Nem volt hatalmas, úgy 400 grammos, plusz még ugyan annyi súlyú volt a libaháj is alatta. Szóval jól jártam vele.... Sokan ódzkodnak a libamáj sütésétől, pedig nem egy bonyolult konyhatechnikai történet. Máris leírom, én hogy készítem. Baromi egyszerű, majd meglátod... Mennyei eledel, ha máskor nem is, de néha ünnepekkor érdemes rá áldozni.


Hozzávalók: 1 libamáj, súlyban ugyan annyi sima, vagy bőrös libaháj, 4-5 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika.  


A májat megmossuk és szárazra töröljük. A libahájat szintén megmossuk majd felkockázzuk. Egy mélyebb lábosba tesszük a hájat és elkezdjük lassan sütni. Kevés vizet öntünk alá, mondjuk egy feketekávényi adagot. Mikor a háj szép pirosra, ropogósra kisült, szűrőkanállal kiszedjük egy tálba. A májat óvatosan beleengedjük a forró zsírba és rögtön lefedjük, mert köpköd, prüszköl a benne lévő nedvességtől. Hozzádobjuk a fokhagymagerezdeket és 7-8 percig sütjük. Ha letelt az idő, szűrőlapáttal megfordítjuk a májat, és a másik felét is ugyan úgy, 7-8 percig sütjük. Ha elkészült, egy jénai tál aljába kevés sót és pirospaprikát szórunk, majd erre szedjük ki a libamájat. Ráöntjük a forró zsiradékot, a megsült fokhagymákat pedig köré tesszük. Hideg helyen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Friss, ropogós kenyérrel és lila hagymával tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése