"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. május 19., kedd

~ BOSTONI KRÉMES SÜTEMÉNY ~


















Nem jártam még a szabadság földjén Amerikában, de az igazat megvallva annyira nem is bakancslistás történet az életemben. Na, jó azért Manhattant, a Szabadság szobrot megnézném szívesen, de végig autóznék a 66-os úton is, és igenis ennék egy igazi hamburgert vagy hot-dog-ot az utcán papírból. Meg persze ott van a Grand kanyon, a Niagara vízesés, Miami... és még sorolhatnám napestig a látványosságokat. Vagy lehet, hogy mégis mennék?! Amerika azon által, hogy a bevándorlók országa, azért adott egy s mást a világnak, ha most csak a gasztronómiára gondolunk akkor is. Itt van ugyebár a korábban említett hamburger, a hot-dog, a jó marha steak, a ragacsos csirkeszárny, a káposzta saláta, a sajttorta és a mai recept, a Bostoni krémes pite... Egyszerű és mégis nagyon finom sütemény. Egy puha vajas piskóta között megbújó vaníliás krém, csokival leöntve. Már jól hangzik, nem?!


Hozzávalók a tésztához: 200 gr. liszt, 1/3 mokkáskanál só, 1 kávéskanál sütőpor, 3 tojás, 160 g cukor, 100 gr. vaj. Krém: 150 ml tej, 150 ml tejszín, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 kiskanál vanília aroma, 100 gr. cukor, 1 csipet só. Máz: 100 gr. étcsokoládé, 100 ml tejszín, 1 kanál vaj, 1 kanál méz.


A tésztához a lisztet tálba szórjuk, majd elkeverjük benne a sót és a sütőport. Egy másik tálba tesszük az olvasztott vajat, a cukrot, a tojást és habverővel felhabosítjuk. Ezt a masszát keverjük bele a lisztes keverékbe. Sima tésztát keverünk belőle. Egy sütőpapírral bélelt kb. 20 x 25 cm-es tepsibe simítjuk a masszát, majd 175 C°-fokon világosra megsütjük. A piskótát kihűtjük, majd közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a köröket. A fele piskóta karikákra a megolvasztott csokoládé mázat rákenjük.








A krémhez a tejet és a tejszínt összeöntjük egy kisebb lábosba, hozzáadjuk a vaníliát majd feltesszük melegedni. Egy tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a cukrot, az étkezési keményítőt, a csipet sót és habverővel simára dolgozzuk. Ha a tej elkezd forrni, kevés forró tejet a tojásos krémhez keverünk, majd az egész tejet lassan hozzáadjuk. Visszaöntjük a lábosba a keveréket, és gyenge tűzön krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük. Míg hűl a krém, addig a csokoládé mázat is elkészítjük. A tejszínt felforraljuk és az összetört csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a mézet, a vajat és fényes krémet keverünk belőle. A sütemény összeállítása: egy piskótakorongra krémet teszünk majd egy csokoládés korongot teszünk a tetejére. Kevés csokoládé reszelékkel feldíszítjük a süteményt. Mennyei! 
Utóirat: a maradék piskóta darabkákat lerétegezzük a maradék krémmel és gyümölcsöt szórunk rá. Nem nagy mennyiség, de így is el fog fogyni...



 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése