"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 30., szombat

~ LES NAVETTES ~
















Ez a kis csepp alakú kalácska, a Fidzsi-szigeteken közkedvelt reggeli péksütemény. Ez élesztővel készül, de van egy sütőporos változata is, melyet Franciaországban, " Navette de Provance " néven ismerhetünk meg. A francia kézműves pékségek, csak úgy ontják magukból azokat a kis csónak alakú süteményeket, a gallok nagy-nagy örömére. Amaz inkább egy porhanyósabb kekszes változat, némi narancsvirág-vízzel fűszerezve, emez pedig egy pihe-puha kelt tészta változat. Hogy melyik a finomabb, nem tudom, de biztos mindkettő megállja a helyét a maga nemében. Mivel tojást nem tartalmaz a tésztája, annyira puha és levegős, hogy szinte észrevétlenül is eteti magát és egy biztos nem elég! Puha vajjal és mézzel, kitűnő reggeli eleség.


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl. langyos tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 4 dkg porcukor, 8 dkg puha vaj, 1/2 mokkáskanál só. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kanál tej.


A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk az egészből. A bedagasztott tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 16 darabra. A tésztadarabokból először gombócot, majd ovális alakot hengergetünk úgy, hogy a két vége vékonyka legyen.








A kész kalácskák tetejét, éles késsel hosszában megvágjuk.




Letakarjuk őket és ismét kelni hagyjuk. Mikor szépen megkeltek és kinyíltak, lekenjük őket a tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 175 °C-on, 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral gyengén meghintve tálaljuk. Tejjel, mézzel és vajjal fogyasszuk. Nagyon finom!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése