"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 22., péntek

~ GYÜMÖLCSÖS ROLÁDTORTA ~












Ismét egy igen kedves megtiszteltetés ért, a "Küldd el a recepted" c. gaszrto magazintól, mert címlapra került egy általam beküldött receptem. Nagy öröm ez számomra ! Egy címlapra kerülő fotó arra hivatott, hogy kellőképpen figyelemfelkeltő legyen és ezzel megvételre csábítsa, a sütni-főzni szerető háziasszonyokat, netán urakat. Remélem ez sikerült, és sokaknak el nyerte a tetszését. Persze a torta nem csak szép, hanem nagyon finom is. Érdemes egyszer tényleg megkóstolni... Nem túl bonyolult, hiszen az alapja egy sima, lekvárral töltött piskótatekercs, a krémje pedig egy pudingos krém, ami némi tojással van gazdagítva. A gyümölcs a torta tetején, pedig csak megkoronázása az ízeknek. Télen-nyáron elkészíthető, hiszen a gyümölcs variálható hozzá egész évben. Nyáron előnyt élveznek a bogyós gyümölcsök, télen pedig jöhetnek a fagyasztott változataik, vagy tökéletes hozzá pl. egy üveg lecsepegtetett ananász vagy őszibarack konzerv esetleg valami finom házi kompót... A recepthez megadott mennyiségek egy zsúrtortához elegendőek, ha szeretnénk egy 12 szeletes, normál nagyságú tortát készíteni, akkor a mennyiséget viszont duplázni kell.


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, a töltéshez 20 dkg áfonya lekvár. Töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 l tej, 2 tojás, 1 csipet só, 2 marék bogyós gyümölcs. Díszítéshez: 2 marék bogyós gyümölcs, 2 dl tejszín.

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük a csipet sóval, a sárgájákat pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A sütőport elkeverjük a liszttel és hozzákeverjük a habos sárgájához. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a tojások felvert habját is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a piskótamasszát, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on
készre sütjük a piskótát. Még melegen feltekerjük, hogy megtartsa a formáját. Amikor kihűlt, az áfonyalekvárral megtöltjük, feltekerjük és amíg elkészítjük a krémet, addig hűtőbe tesszük dermedni. Ha lehűlt, éles késsel vékonyan felszeleteljük a töltött piskótát. Töltelék: A pudinghoz 4 dl tejet lábosba mérünk és a kétféle cukorral felforraljuk.

A maradék tejben elkeverjük a pudingport a tojások sárgájával, a csipet sóval és ezzel sűrítjük be a tejet. A tojások fehérjéjét kemény habbá felverjük és a kész, forró krémbe lazán beleforgatjuk. A krémet langyosra hűtjük. 
A felszeletelt piskótával kirakjuk kapcsos tortaforma alját és körben az oldalát, majd belesimítjuk a fele mennyiségű krémet. A krémet megszórjuk a gyümölccsel, majd jöhet a krém másik fele is. A torta szélét és tetejét felvert tejszínhabbal díszítjük, majd a közepét megrakjuk a maradék gyümölccsel. Tálalásig behűtjük a tortát.








4 megjegyzés:

  1. Gratulálok Kriszti! A gyönyörű tortához és a címlaphoz is. Nem csoda, hogy címlapra választották, mert tényleg fantasztikus.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszti! Szeretnék én is gratulálni a címlapfotóhoz! Nemcsak az ételek szoktak gyönyörűek lenni, de a fotóid is :)
    Egyben érdeklődni szeretnék, hogy milyen késsel lehet ilyen tökéletesen, illetve morzsamentesen szelni a süteményeket, ahogy nálad látom a fotókon? :) Szeretném meglepni anyukámat egy ilyen célszerszámmal. :) Örülnék, ha tudnál esetleg konkrét márkát, vagy típust ajánlani.
    Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves San! Köszönöm a gratulációt, nagyon kedves vagy. A szeletelésnek egy a titka, hogy a kés éles legyen. Nekem Fiskars késeim vannak, azokkal szoktam dolgozni. A fotóknál a morzsa és a tányér maszatai el vannak takarítva... :o)

      Törlés
    2. Köszönöm Kriszti az őszinte választ és a segítséget :) Szét fogok nézni kés ügyben.

      Törlés