"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 6., szerda

~ CHEDDAR SAJTOS TÖLTÖTT KRUMPLI ~













A Karácsony és az Új esztendő első napjai alatt elfogyasztott nehéz ételek, sütemények bizony okoztak az ünneplő pocaknak némi gondot, megterhelést. Hogy segítsem a lábadozását a pocakjainknak, bár megjegyzem idén nálunk szerintem nem volt "két-pofára" evés, így ma egy könnyed burgonyás étellel kedveskedtem neki. Mindenki szereti a burgonyát, ezért is esett erre a választásom. Bárhogy készül, elfogy rögtön. Szeretjük levesnek : magyarosan, kolbásszal-tejföllel, krémesen tejszínnel, rakottan, olajban megsütve vagy mint így, töltve... Jaj! A krumplis-tésztát nehogy kihagyjam már, roppanós kovászos uborkával !! Ugye, ugye, hogy mindenki oda van érte... Szóval ez a töltött változat is nagyon finom, fokhagymás tejföllel, esetleg reszelt sajttal. Kevés ráfordítással, tényleg finomat...


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb burgonya, 2 evőkanál vaj, 1 tojás sárgája, 2 csésze reszelt
 Cheddar sajt, 2 evőkanál tejföl, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, cayenne bors, 1 szál újhagyma, 1 evőkanál zsemlemorzsa. Tálaláshoz: 2-3 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld.


A burgonyákat folyó víz alatt megmossuk, majd sós vízben majdnem puhára megfőzzük. Mikor annyira lehűltek, hogy kézbe lehet venni, meghámozzuk és lapjában kettévágjuk őket. Karalábévájóval kivájjuk a burgonyákat úgy, hogy egy kehely legyen a formájuk. A kivájt burgonyát tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot, a tojás sárgáját, a felaprított hagymát, a tejfölt és a fűszereket. Villával krémesre keverjük a tölteléket. Ezt a sajtos burgonyamasszát töltjük bele a krumplikba. Villával eligazítjuk a töltelék tetejét, majd mindegyikre teszünk egy ujjbegynyi vaj darabkát. Megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, és áttesszük őket egy sütőtálba. Máris mehetnek az előmelegített, 200 °C-os sütőbe sülni. 




Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra megsülnek. Tálaláskor fokhagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk  a tetejüket és petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Aki szereti, jégsalátát is fogyaszthat hozzá... Igazi téli finomság!






1 megjegyzés:

  1. Ez olyan jól néz ki, és olyan finom lehet, biztos nem lenne elég két fél krumpli!

    VálaszTörlés