Sajt pitébe sütve, egy kis pekán dióval megbolondítva. Ez egy nagyon finom eleség, így a tél derekán... Este egy pohár fehérborral, a legjobb vacsora! És ha még keverünk hozzá egy szőlős madársalátát, no akkor az maga a mennyország. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de mi nagy sajt-fogyasztók vagyunk, már mint a családom, meg én. A Trappistát nekem gurigában kell vennem, mert ha elaprózom darabonként, akkor mindig azzal a ténnyel szembesülök, hogy "már megint nincs itthon sajt..." és akkor csak mérgelődöm miatta. És azt még észre vettem, hogy ahogy öregszem, egyre jobban megkedvelem az "elvetemült" fajtáit is, - gondolok itt : a penészes, a szagos és a lágyabb társakra. Ez a nagy sajtőrület azóta van, amióta a Belga rokonaimnál ráéreztem a különleges világukra. Mondanom sem kell, hogy ott aztán sajt kánaán van. Ezer féle sajt, ezer féle ízzel és textúrával. A vacsorák befejeztével náluk kötelező a sajt-tál dióval, szőlővel, kenyérkockával feltálalva, finom borocskával kiegészítve. És hiába laktál jó, a sajtok elcsábítanak és magukkal ragadnak.
Ez a recept 10 kisebb vagy 1 nagyobb pitére szól, kinek melyik tetszik jobban. Ha előételként kínáljuk, akkor elég egy kis pite, ha főételként szolgáljuk fel, akkor dukál a kettő is. Ha egy nagy pitét sütünk, akkor szeletekre felvágva kínáljuk.
Ez a recept 10 kisebb vagy 1 nagyobb pitére szól, kinek melyik tetszik jobban. Ha előételként kínáljuk, akkor elég egy kis pite, ha főételként szolgáljuk fel, akkor dukál a kettő is. Ha egy nagy pitét sütünk, akkor szeletekre felvágva kínáljuk.
Hozzávalók: 24 dkg liszt, 125 ml jeges víz, 7 dkg vaj, 1/2 teáskanál só, 1 csipet bors. Töltelék: 30 dkg reszelt sajt vegyesen / Trappista, Gouda, Karaván, Parmezán /, 3 tojás, 2 kanál sűrű tejföl, 2 kanál natúr vajkrém, 1 csapott kanál mustár, ízlés szerint: só, őrölt bors, szerecsendió. Tetejére: 1 marék dió.
A tésztához valókat tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőlük. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe dermedni, amíg a tölteléket elkészítjük. A sajtokat lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a vajkrémet, a mustárt és ízlés szerint a fűszereket. Kikeverjük a masszát. A lehűlt tésztát lisztezett gyúrólapra tesszük, elosztjuk 10 részre, majd kinyújtjuk őket kb. csészealj nagyságú körökké. A pitesütő mélyedéseit olajjal átkenjük, majd a tésztakorongokkal kibéleljük őket.
A töltelékkel megtöltjük a tésztakelyheket, és megszórjuk a piték tetejét a durvára vágott dióval.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd betesszük a pitéket sülni. Kb. 20 perc alatt, pirosra megsülnek. A formákból kivéve, azonnal tálaljuk őket. Kínálhatunk hozzá tartár mártást és szőlővel kevert madársalátát. Nagyon finom és laktató meleg előétel, csak ajánlani tudom!
Ez annyira, de annyira finom lehet!!! Istenien néz ki és remek ötlet :)
VálaszTörlés