"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 12., kedd

~ DIÓS SAJT PITE ~













Sajt pitébe sütve, egy kis pekán dióval megbolondítva. Ez egy nagyon finom eleség, így a tél derekán... Este egy pohár fehérborral, a legjobb vacsora! És ha még keverünk hozzá egy szőlős madársalátát, no akkor az maga a mennyország. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de mi nagy sajt-fogyasztók vagyunk, már mint a családom, meg én. A Trappistát nekem gurigában kell vennem, mert ha elaprózom darabonként, akkor mindig azzal a ténnyel szembesülök, hogy "már megint nincs itthon sajt..." és akkor csak mérgelődöm miatta. És azt még észre vettem, hogy ahogy öregszem, egyre jobban megkedvelem az "elvetemült" fajtáit is, - gondolok itt : a penészes, a szagos és a lágyabb társakra. Ez a nagy sajtőrület azóta van, amióta a Belga rokonaimnál ráéreztem a különleges világukra. Mondanom sem kell, hogy ott aztán sajt kánaán van. Ezer féle sajt, ezer féle ízzel és textúrával. A vacsorák befejeztével náluk kötelező a sajt-tál dióval, szőlővel, kenyérkockával feltálalva, finom borocskával kiegészítve. És hiába laktál jó, a sajtok elcsábítanak és magukkal ragadnak.

 Ez a recept 10 kisebb vagy 1 nagyobb pitére szól, kinek melyik tetszik jobban. Ha előételként kínáljuk, akkor elég egy kis pite, ha főételként szolgáljuk fel, akkor dukál a kettő is. Ha egy nagy pitét sütünk, akkor szeletekre felvágva kínáljuk.


Hozzávalók: 24 dkg liszt, 125 ml jeges víz, 7 dkg vaj, 1/2 teáskanál só, 1 csipet bors. Töltelék: 30 dkg reszelt sajt vegyesen / Trappista, Gouda, Karaván, Parmezán /, 3 tojás, 2 kanál sűrű tejföl, 2 kanál natúr vajkrém, 1 csapott kanál mustár, ízlés szerint: só, őrölt bors, szerecsendió. Tetejére: 1 marék dió.


A tésztához valókat tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőlük. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe dermedni, amíg a tölteléket elkészítjük. A sajtokat lereszeljük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a vajkrémet, a mustárt és ízlés szerint a fűszereket. Kikeverjük a masszát. A lehűlt tésztát lisztezett gyúrólapra tesszük, elosztjuk 10 részre, majd kinyújtjuk őket kb. csészealj nagyságú körökké. A pitesütő mélyedéseit olajjal átkenjük, majd a tésztakorongokkal kibéleljük őket. 





A töltelékkel megtöltjük a tésztakelyheket, és megszórjuk a piték tetejét a durvára vágott dióval.








A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd betesszük a pitéket sülni. Kb. 20 perc alatt, pirosra megsülnek. A formákból kivéve, azonnal tálaljuk őket. Kínálhatunk hozzá tartár mártást és szőlővel kevert madársalátát. Nagyon finom és laktató meleg előétel, csak ajánlani tudom!







1 megjegyzés:

  1. Ez annyira, de annyira finom lehet!!! Istenien néz ki és remek ötlet :)

    VálaszTörlés