"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. január 2., szombat

~ LEOPÁRD KALÁCS ~









Vannak ételek, amik úgy egész egyszerűen végigsöpörnek a blogger-világon... Mármint itthon, szűk kis Hazánkban. Annak idején volt ugyebár a Lala kifli, aztán jött a Virslis lábtörlő, no meg ne felejtkezzünk el a Brazil diótortáról sem... Nagyjából úgy ezek égtek bele az emlékezeteinkbe. Most meg itt van ez a "vadállat", a Leopárd mintás kalács. Ez meg az én retinámba égett bele, úgy első pillantásra rögtön. Azok a kontrasztos foltok, abban a pihe-puha kalácsban... hát ember legyen a konyhájában, aki ellent tud állni neki. Nekem nem is sikerült, így hát ezen a fagyos Januári napon, meg is sütöttem. Mivel nagy kalács "fan" a család, főleg az én Jancsim, nem is volt kérdés, mit eszünk ma reggelire... Nagyon finom, nagyon puha és nagyon foltos. Harapdáltunk és marcangoltunk.... Természetesen jó értelemben egy nagy bögre kakaó mellett...


Hozzávalók: 38 dkg átszitált sütemény liszt, 2 dkg keményítő, 2,5 dl langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1/2 mokkáskanál só, 7 dkg porcukor, 5 dkg puha tea vaj. Továbbá: 15 + 5 gr. Holland keserű kakaópor + 2 kanál tej. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.


A lisztet és a keményítőt tálba tesszük, majd hozzáadjuk a kevés tejben felfutott élesztőt, a többi tejet, a vajat, a cukrot és a sót. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Mikor szép egyenletes és sima a tészta, akkor nagyjából 3 egyenlő részre osztjuk. Az első tészta fehéren marad, a másodikba belegyúrunk 5gr. kakaóport amit elkeverünk 1 evőkanál tejben, a harmadik tésztába szintén kakaópor kerül, 15 gr. 1 kanál tejben elkeverve. A tésztagombócokat olajjal kikent tálkákba tesszük és letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Mikor megkeltek a tésztagombócok, akkor lazán átgyúrjuk őket, majd 7 részre elosztjuk mindhárom gombócot. Így lesz 21 gombóckánk. Először a világosabb kakaós tésztával kezdjük a formázást. Mindegyiket kb. 21 cm-es rúddá sodorjuk. Ha ez meg van, akkor vesszük a sötétebb kakaós tésztákat, amiket kinyújtjuk olyan hosszúkás nyelv formára akkorákra, hogy a világos kakaós rudakat bele tudjuk majd csomagolni. Nincs más hátra, mint a világos tésztákat is kinyújtani ugyan úgy, és belecsomagolni a dupla kakaós rudakat. Mutatom sorban a képeket...








Mikor készen vagyunk az összes rúddal, akkor sütőpapírral kibélelünk egy szögletes / kb. 11 x 21 cm / gyümölcskenyér formát, olajjal átkenjük, majd belerakosgatjuk a tészta rudakat. Letakarjuk és még bő fél órát kelni hagyjuk a kalácsot. Mikor ismét kelt egy kicsit a kalács, akkor tojássárgájával lekenjük a tetejét, és előmelegített, 180 °C-fokos sütőbe tesszük sülni. Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük a kalácsot.







4 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörű! Azt hiszem megvan a következő sütnivalóm! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nagyon csábító, biztos meg fogom próbálni,remélem sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  3. November végén láttam meg először Rozikánál és azonnal beleszerettem. Terveztem, hogy elkészítem, de azóta nem igazán volt időm sütni semmit (szinte még az ünnepekre sem).
    Csodás nálad is, el tudom képzelni, mennyire finom reggelitek volt ...és egy bögre kakaóval... jaj, isteni! :o)

    VálaszTörlés
  4. Szia, szeretném kérdezni, hogy miért kell bele a keményítő?

    VálaszTörlés