"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. október 29., csütörtök

~ SIMIT ~












Törökországban még nem jártam és simtitet sem ettem még, viszont jól ismerem, így "ismeretlenül" is. Ez, Törökország ikonikus péksüteménye. Bárhol és bármikor ehetjük. Bazárokban, kávézókban, utcákon sétálgatva vagy éppen exkluzív bevásárlóközpontokban. Ez a törökök legegyszerűbb reggelije. Simán magában vagy sajtokkal, szalámikkal, krémsajtokkal és az elmaradhatatlan teákkal fogyasztják. Úgy gondoltam ideje volt már nekem is megkóstolnom. Onnan jött az ötlet, hogy néztem egy török sorozatot, amiben a főszereplő családnak egy péksége volt. A sorozat rögtön olyan képsorokkal kezdődött, hogy hogyan is készül a simit.... Szerelem lett első látásra a látvány. Természetesen ezek a képsorok valahogy beleégtek a retinámba. Innen jött az ihlet a simit megsütésére. Nagyon finom, ropogós péksütemény a szezámmag pirult ízével. Fehér sajttal, szalámival, oliva bogyóval maga volt az ízorgia. Nincs viszonyítási alapom, de remek lett. Gondolom az igazi török simit még finomabb lehet... vagy nem.... Érdemes megkóstolni!



Hozzávalók 8 darabhoz: 4 csésze liszt, 1 csésze meleg víz, 1/4 csésze olaj, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1/2 csomag szárított élesztő. Forgatáshoz: 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál melasz, 2 evőkanál víz, 1 csésze szezámmag.


A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jó alaposan bedagasztjuk rugalmas tésztává. Mikor szép sima a tészta, akkor labda alakúra formázzuk és olajjal bekenjük. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt megkelesztjük.      






Mikor megkelt a tészta, lapra borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd elosztjuk 8 részre. A tésztarészekből golyókat formálunk és 10 percig pihentetjük. Pihentetés után egyenként 60 cm-es rúddá sodorjuk a tésztát, majd félbe hajtjuk és megcsavarjuk. A tészta két szélét összeillesztjük, összegyúrjuk és kerek formára igazítjuk a simitet.






Letakarva 15 percig pihentetjük. Míg pihennek a simitek, addig szárazon megpirítjuk a szezámmagot és kikeverjük a "mártó" folyadékot. Egy tálba kanalazzuk a mézet, a melaszt és a vizet. Elkeverjük. Először a mézes keverékben, utána pedig a szezámmagban forgatjuk meg a simiteket. 






Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd mehetnek az előmelegített, 180 °C-os sütőbe sülni. 






Kb. 20 perc alatt, szép aranyszínűre megsütjük őket. Sütés után rácsra szedjük és langyosra hűtjük. Szalámival, fehér sajttal, olivával vagy krémsajttal tálaljuk egy pohár teával. Nagyon finom, igazi reggel péksütemény....








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése