"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. október 7., szerda

~ SAJTOS PADLIZSÁN ROPOGÓS ~
















Rengeteg padlizsán van a piacokon, csak úgy lilulnak a pultok a fényes "tojásgyümölcsöktől"... A magasztos és erotikus lila álom! A padlizsán minden kétséget kizáróan Indiából származik, ahol mind a mai napig hihetetlen sokféle méretű és színű változata létezik. Krisztus előtt a negyedik században már termesztették Kínában, s a Földközi-tenger medencéjébe az arab hajósok közvetítésével került, hazánkba pedig a törökök által. Ezért is hívják néhol törökparadicsomnak. Rengeteg féle ételt lehet vele készíteni. Először ugyebár a legismertebb a "Baba ganoush" a padlizsánkrém. Jó sok fokhagymával, oliva olajjal a legfinomabb kence a megpirított kenyérszeletre, de remekül működik a főtt tésztán is. Aztán ne felejtsük el a töltött padlizsán verziókat se, aminek se szeri se száma. Finom roston sütve, kirántva, vagy joghurtosan, salátának. Szóval ezer íze van. Én nagyon szeretem. Most ropogós labdacsokként köszön vissza a tányérunkról... Ha szereted ezt a lila csodát, kóstold meg így is. Nem fogsz csalódni! Mennyei!


Hozzávalók: 2 közepes méretű padlizsán, 1 tojás, 10 dkg Trappista sajt / a fele lehet füstölt is /, 3 gerezd fokhagyma, 6 púpos kanál zsemlemorzsa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, őrölt fekete bors. Továbbá: zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. Tálaláshoz: tartármártás.


A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, majd a tűzhely nyílt lángján, állandóan forgatva 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szenes a bőre, de megnyomva, a húsa puha. Deszkára tesszük őket és lehántjuk róluk az égett bőrt.






A húsát éles késsel felkockázzuk, aprítjuk, majd egy tálba tesszük a többi hozzávalóval. Kanállal masszát keverünk belőle.






A masszából nedves kézzel kisebb golyókat formálunk, melyeket zsemlemorzsába forgatunk. 






A kész golyókat, forró olajban aranyszínűre megsütjük. Mikor szépen megsültek, akkor papírtörölközőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, majd tartármártással forrón tálaljuk. 









1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Pont jókor jött ez a recepted mert tegnap kaptam egy nagy padlizsánt.

    VálaszTörlés