"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. október 11., vasárnap

~ MINI ALMÁS PITE ~















Itt az ősz és vele együtt megérkezik az alma szezon is. Lehet már írtam, de ha almára gondolok, mindig eszembe jut az a régi közmondás, hogy: Napi egy alma, az orvost távol tartja. Biztos van alapja ennek a meglátásnak, mert a régi öregek sok mindent jobban csináltak, mint mi, ebben az elvásott világban...  Egy-két nap kivételével, én elég sok almát eszem, főleg ilyenkor, amikor frissen van leszedve a fáról. Néha szedd magad akciókra is elmegyünk, egyrészt jó móka, másrészt pedig tényleg olyan gyümölcs kerül a kosárba, ami nekünk tetszik. Az Almás pitének is ezer féle változata van, ki így, ki úgy szereti. Van aki lepárolja előtte a gyümölcsöt, van aki nyersen teszi bele, van aki kerek formában süti, van aki felkockázva, én most ilyen egyszemélyes tortácskaként sütöttem meg. A roppanós tésztakéreg, finom szaftos almadarabkákat rejt, a fahéj kellemes aromájával. Egy gombóc vanília fagylalttal, maga a desszert álom. A recept 12 tortácskára szól...


Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kanál zsír, 2 kanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 6 kanál jéghideg víz. Töltelék: 6 piros alma, 1 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 4 kanál cukor / ízlés szerint /, 1 csapott kávéskanál fahéj, 4 kanál étkezési keményítő. Lekenéshez: 1 felvert tojás, kevés barna cukor.


A tésztához valókat összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük addig, amíg a tölteléket elkészítjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd apróbb kockákra felvágjuk. Az alma darabkákat meglocsoljuk a citromlével, majd rászórjuk a kétféle cukrot, a fahéjat és az étkezési keményítőt. Elkeverjük. Pár percig állni hagyjuk és ha levet eresztett, akkor azt leöntjük alóla. 






A lehűlt tésztát lisztezett lapon vékonyra kinyújtjuk, majd egy kerek, pici tányérka nagyságú alkalmatossággal kiszaggatjuk. Ez azért szükséges, hogy a mélyebb formába beletéve a tésztát, oldala is legyen.






Mikor elkészültünk a tésztakelyhekkel, akkor következik a töltés. Az alma töltelékkel jó alaposan megrakjuk a mélyedéseket. Kissé le is nyomjuk, mert az alma sütés közben össze esik, így akkor is tele lesz a piténk töltelékkel...






A megmaradt tésztát összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk, majd egy éles késsel vékony csíkokra felvágjuk. A tésztacsíkokkal "beszőjük" a piték tetejét, majd a felvert tojással lekenjük őket. Kevés barna cukorral meghintjük még a piték tetejét, hogy szép aranyszínűre süljenek majd. 






Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb, 25-30 perc alatt készre sütjük a pitéket. Mikor megsültek, 10 percet pihentetjük őket a formában, majd utána vesszük ki őket. Tálra téve, porcukorral meghintjük és úgy tálaljuk. Egy-egy gombóc vanília fagyival egy nagyon kellemes desszert...







1 megjegyzés: