"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. október 17., szombat

~ MÁKOS KAGYLÓ KEKSZ ~














 - Nem sütsz valami mákosat? - Ha nagyon szeretnéd, miért is ne... Szóval ma így kezdődött a délutánom... Szerencsére volt is kedvem hozzá. Amúgy is rég volt már mákos finomság. Elővettem a fantáziámat és megalkottam ezt az apró kagylócska kekszet. Egy sima omlós tésztába kentem bele a mákos tölteléket. Csak az alakja formabontó, a receptje a régi megszokott keksz receptem. Vaníliás porcukorfelhőben az igazi...


Hozzávalók: 20 dkg hideg tea vaj, 32 dkg liszt, 2 kanál Milfina tejpor / kávékrémpor /, 1 csipet só, 3 kanál porcukor. Töltelék: 1 bögre darált mák, 1 tojás fehérje, 3 kanál Milfina tejpor, 1-2 kanál tej, 2-3 kanál porcukor. 


A lisztet tálba mérjük, majd rákockázzuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót és a tejport. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Míg elkészítjük a tölteléket, addig betesszük a hűtőbe dermedni. A töltelékhez a darált mákot tálba szórjuk, majd hozzá keverjük a porcukrot, a tejport, a tojásfehérjét és a végén a tejet is. Akkor jó az állaga ha sűrű massza lesz belőle. A lehűlt tésztát lisztezett lapon 1-2 mm vastag lappá nyújtjuk ki, majd egy kb. 5cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a tészta korongokat. Mindegyik korongra kenünk egy mokkáskanálnyi máktölteléket. Először félbe, aztán negyedbe hajtjuk a töltött tésztadarabokat, majd a végét összecsippentjük.






A kész kagylócskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített, 170 °C-on kb. 20 perc alatt szép világosra megsütjük őket. Még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük a mákos kagylókat. Jól záródó fémdobozban sokáig eláll... Persze, ha marad belőle.







5 megjegyzés:

  1. DAS schaut so lecker aus;;;
    DAS werde ich sicher mal nachmachen;;;;

    habe noch einen feinen ABEND
    bis bald die BIRGIT

    VálaszTörlés
  2. Annyira szeretem az ilyen omlós aprósüteményeket! ...és ráadásul még mákos is! :o) Az ilyesmiknek soha nem tudok ellenállni és addig eszem, amíg van.
    Csodás kis kagyló formákat készítettél, nagyon tetszik!!

    VálaszTörlés
  3. A tesztahoz nem tettel hideg vizet v.tojast,mitol all ossze a teszta
    Koszonom elore is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sándor! Ez egy omlós linzer tészta, ebbe nem kell se víz, se tojás. A hideg vaj a gyúrás közben megolvad kissé és a kéz melegétől, és a benne lévő nedvesség tartja össze a tésztát. Ettől lesz finom porhanyós. De ha te nem bízol benne, akkor nyugodtan tehetsz bele egy tojás sárgáját, elbírja a tészta. Próbáld ki mindkét verziót. Kriszti

      Törlés