"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. szeptember 2., szerda

~ VANÍLIAKRÉMES-ÁFONYÁS PITE ~
















Kislányomhoz látogatók érkeztek és úgy gondoltam, hogy ezt a nemes gesztust meghálálom nekik egy finom süteménnyel. Mivel volt itthon friss áfonyám, így ezt a mini pitét gondoltam megsütni. Egyszeriben ropogós, krémes és fanyar... Nagyon jól illett egymáshoz ez a három dolog. A receptjét a Pinteresten találtam, de kissé módosítottam rajta, szerintem így lett tökéletes. Bármilyen gyümölccsel jól működik, de lényeg, hogy a gyümölcs kissé savanykás legyen, mert a vanília krémhez úgy fog igazán passzolni. 


Hozzávaló 6 tortácskához: tészta: 1 1/3 csésze liszt, 8 dkg hideg vaj, 1/3 csésze cukor, 1 csipet só, 2 kanál tejszín, 1 tojás sárgája. Vaníliakrém: 1 1/2 csésze tej, 2 kanál kukorica liszt, 1/3 csésze cukor, 1 csipet só, 3 tojás sárgája, 1 cs. vaníliás cukor. Továbbá: 25 dkg friss áfonya.


A tésztához a lisztet tálba mérjük, majd hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót és elmorzsoljuk. Ez után hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejszínt. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd lisztezett lapon 6 egyenlő részre vágjuk. 





Hat kisebb piteformát vajjal kikenünk, majd liszttel megszórunk. A tésztadarabokat kb. tenyérnyi körré kinyújtjuk, majd beletesszük a piteformákba. Belenyomkodjuk a tésztát, majd a túllógó részeket levágjuk a forma széléről. Villával megszurkáljuk a tészta alját, hogy sütés közben ne púposodjanak majd fel. Előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 10-15 perc alatt elősütjük a tésztát. 






Míg sül a pite tésztája, addig elkészítjük a vaníliakrémet. Egy kisebb lábosba töltjük a tejet és a többi hozzávalóval, állandóan kevergetve, sűrű krémet főzünk. 




A krémet kissé kihűtjük, majd a félig sült tésztakelyhekbe egyenletesen elosztjuk.





Pár szem áfonyát félre teszünk a díszítéshez, a maradékot pedig rászórjuk a pitékre. Visszatoljuk a süteményt a sütőbe kb. 15-18 percre. Tálaláskor pár szem áfonyát teszünk a kihűlt piték tetejére, majd porcukorral kissé megszórjuk. Így kínáljuk.







6 megjegyzés:

  1. Ezt egészen biztos, hogy ki fogom próbálni. Az áfonya a kedvenc gyümölcsöm. :)

    VálaszTörlés
  2. Működik fagyasztott gyümölccsel is? Ebben az esetben fagyasztott vagy felengedett állapotban tegyem bele a gyümölcsöt? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Fagyasztott áfonyával is készítheted. Nem kell felengedni, fagyottan is rászórhatod, úgy is jó lesz. K.

      Törlés