"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. szeptember 6., vasárnap

~ PAVLOVA ~







Anna Pavlova









 Pavlova torta... az Angolszász karácsonyok királynője... ANNA MATVEJEVNA PAVLOVA (röviden: Anna Pavlova) korának legnagyobb balerinája volt. Legenda. Élete során fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt az aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető. A róla elnevezett desszert születési helyének, két ország is verseng. 1881. január 21-én született Szentpéterváron. Tízéves korától a Marinszkij Színházban lévő cári balett iskolában tanult, majd a Cári Baletthez csatlakozott és néhány év elteltével prímabalerina lett (1906). A világ egyik leghíresebb balerinája, melynek címét méltán kapta meg. Légies, klasszikus balett-tánca az egész világot bejárta és tette híressé. A róla elnevezett torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti édessége. Könnyed, habos álom, mely leginkább a fanyar gyümölcsökkel dominál. Nagyon finom!


Hozzávalók: 5 db. / pihentetett / tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál ecet, 1 kávéskanál vanília eszencia. Továbbá: 2,5 dl tejszín, fanyar gyümölcsök / eper, szeder, málna, áfonya, narancs, kivi,  ribizli.../


A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan, kis adagokban hozzászórjuk a porcukrot. A végén hozzákeverjük az étkezési keményítőt, az ecetet és a vanília eszenciát is. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és a közepére rajzolunk egy kb. 20 cm sugarú kört. A kemény tojásfehérjehabot a körbe halmozzuk, majd egy magas "fészket" készítünk belőle. Az oldalát egy kanállal húzzuk magasra.








A sütőt előmelegítjuk 120 °C-fokra és kb 1 óráig sütjük, illetve inkább szárítjuk a habot. Miután a fehérje kívülről kopogós, biztos, hogy a belseje is átsült és puha maradt. A sütőt kikapcsoljuk, ajtaját résnyire kinyitjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni a torta alapját. A közepe beeshet, de ez teljesen normális. Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá felverjük és a torta közepébe halmozzuk. A gyümölcsöket megmossuk, esetleg daraboljuk és a hab tetejére szórjuk. Fontos, hogy csak tálalás előtt készítsük el a tortát, mert így biztosan ropogós marad. A tortát 6-8 szeletre felvágjuk és máris fogyasztjuk.










4 megjegyzés:

  1. Jaj, de csodás! Úgy ennék most egy szeletet belőle... egyébként is olyan "édesség ehetnékem" van mostanában. :o)

    VálaszTörlés
  2. Krisztina, mi az, hogy pihentetett tojásfehérje, hűtőből kivett jóval előbb??? ne legyen hideg???? Tudod én már egyszer befürödtem a Pavlovával, egy lapos pacni lett, mert nem tudtam a keményítőről meg az ecetről, félek tőle, de közben szeretném is elkészíteni egyszer, a tiéd csodálatosan gyönyörű lett:-)))
    Végül ott lesz a gyereked a Konyhafőnökben??? mert ezerrel neki fogok drukkolni, ha igen !!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, a pihentetett tojásfehérje az azt jelenti, hogy 1-2 napig a konyhapulton letakarva pihen a fehérje. Nem lesz semmi baja, nem kell félni. Én a robotgéppel szoktam kőkeményre felverni a tojáshabot és akkor lehet szépen magasra húzni a habkupacot. Mini Pavlovát egyszer csináltam, de az nagyon ropogós lett. Így egy tömegben sokkal finomabb, mert puha a belseje. Nem mentünk el végül is a tesztfőzésre, mert a kisasszony berezelt. De azért köszi.... Puszi Kriszti

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod, az én elrontott pavlovámnál is kőkeményre vertem robottal a habot de csak magában a cukorral és elpacnisodott:-)) no majd lesz még jobb is.
      A kislányod nem is baj, hogy meggondolta magát, még nem áll készen ilyen nagy szereplésre, jól van ez így, majd később esetleg... ki tudja mit hoz az élet.

      Törlés