Anna Pavlova
Pavlova torta... az Angolszász karácsonyok királynője... ANNA MATVEJEVNA PAVLOVA (röviden:
Anna Pavlova) korának legnagyobb balerinája volt. Legenda. Élete során
fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett
megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt
az aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában,
Új-Zélandon is népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető. A róla
elnevezett desszert születési helyének, két ország is verseng. 1881. január
21-én született Szentpéterváron. Tízéves korától a Marinszkij
Színházban lévő cári balett iskolában tanult, majd a Cári Baletthez
csatlakozott és néhány év elteltével prímabalerina lett (1906). A világ egyik leghíresebb balerinája, melynek címét méltán kapta meg. Légies, klasszikus balett-tánca az egész világot bejárta és tette híressé. A róla elnevezett torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti édessége. Könnyed, habos álom, mely leginkább a fanyar gyümölcsökkel dominál. Nagyon finom!
Hozzávalók: 5 db. / pihentetett / tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál ecet, 1 kávéskanál vanília eszencia. Továbbá: 2,5 dl tejszín, fanyar gyümölcsök / eper, szeder, málna, áfonya, narancs, kivi, ribizli.../
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan, kis adagokban hozzászórjuk a porcukrot. A végén hozzákeverjük az étkezési keményítőt, az ecetet és a vanília eszenciát is. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk és a közepére rajzolunk egy kb. 20 cm sugarú kört. A kemény tojásfehérjehabot a körbe halmozzuk, majd egy magas "fészket" készítünk belőle. Az oldalát egy kanállal húzzuk magasra.
A sütőt előmelegítjuk 120 °C-fokra és kb 1 óráig sütjük, illetve inkább szárítjuk a habot. Miután a fehérje kívülről kopogós, biztos, hogy a belseje is átsült és puha maradt. A sütőt kikapcsoljuk, ajtaját résnyire kinyitjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni a torta alapját. A közepe beeshet, de ez teljesen normális. Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá felverjük és a torta közepébe halmozzuk. A gyümölcsöket megmossuk, esetleg daraboljuk és a hab tetejére szórjuk. Fontos, hogy csak tálalás előtt készítsük el a tortát, mert így biztosan ropogós marad. A tortát 6-8 szeletre felvágjuk és máris fogyasztjuk.
Jaj, de csodás! Úgy ennék most egy szeletet belőle... egyébként is olyan "édesség ehetnékem" van mostanában. :o)
VálaszTörlésKrisztina, mi az, hogy pihentetett tojásfehérje, hűtőből kivett jóval előbb??? ne legyen hideg???? Tudod én már egyszer befürödtem a Pavlovával, egy lapos pacni lett, mert nem tudtam a keményítőről meg az ecetről, félek tőle, de közben szeretném is elkészíteni egyszer, a tiéd csodálatosan gyönyörű lett:-)))
VálaszTörlésVégül ott lesz a gyereked a Konyhafőnökben??? mert ezerrel neki fogok drukkolni, ha igen !!!!!
Anikó, a pihentetett tojásfehérje az azt jelenti, hogy 1-2 napig a konyhapulton letakarva pihen a fehérje. Nem lesz semmi baja, nem kell félni. Én a robotgéppel szoktam kőkeményre felverni a tojáshabot és akkor lehet szépen magasra húzni a habkupacot. Mini Pavlovát egyszer csináltam, de az nagyon ropogós lett. Így egy tömegben sokkal finomabb, mert puha a belseje. Nem mentünk el végül is a tesztfőzésre, mert a kisasszony berezelt. De azért köszi.... Puszi Kriszti
TörlésKöszönöm a válaszod, az én elrontott pavlovámnál is kőkeményre vertem robottal a habot de csak magában a cukorral és elpacnisodott:-)) no majd lesz még jobb is.
TörlésA kislányod nem is baj, hogy meggondolta magát, még nem áll készen ilyen nagy szereplésre, jól van ez így, majd később esetleg... ki tudja mit hoz az élet.