"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. szeptember 8., kedd

~ BOGRÁCSOS SZÉKELYKÁPOSZTA ~











Muszáj volt egy bejegyzést írnom erről a káposztáról... No, nem azért mert még nem szerepel a receptjeim között és valami különleges dolog lenne benne, hanem azért, mert ez most bográcsban készült a teraszon. Most egy profira bíztam a fakanalam. A receptje Erdélyből származik, hiszen ott van nagy hagyománya a Székely káposztának. Bográcsban még sosem főztem káposztát, így kíváncsian vártam a végeredményt Karácsonykor is így fog majd készülni a zimankós teraszon. Jöjjön a recept, ami számomra tökéletes...


Hozzávalók egy jókora bográcshoz: 1 1/2 kg. szálas savanyú káposzta, 10-12 db savanyú káposzta levél, 3 fej vöröshagyma, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 3-4 evőkanál zsír vagy olaj, 1 kg darált hús, 1 kisebb füstölt első csülök, 1 tojás, 2 marék rizs, 1 leveskocka, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, majoranna, kb. 2 dl sűrített paradicsom, 1 evőkanál paprika krém.


A hagymákat nagyon apróra megvágjuk és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Ízesítjük a hagymát a leveskockával és ízlésünknek megfelelően a többi fűszerrel: só, bors, pirospaprika, majoranna, paprika krém. Míg párolódik a hagyma, addig tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a tojást, a rizst és a langyosra hűtött hagymás alapot.
Elkeverjük a tölteléket. A káposztalevelek közepén lévő vastag eret kivágjuk, majd a kész masszát betöltjük a savanyú káposzta leveleibe. A megmaradt tölteléket begombócozzuk és lisztben megforgatjuk. A csülök húsát levágjuk a csontról és nagyobb kockákra felvágjuk. Ezzel nagyjából elvégeztük az előkészítést. Vesszük a bográcsot és az aljába tesszük a fele mennyiségű szálas káposztát. Ha esetleg nagyon savanyú lenne érdemes előtte egy kicsit kimosni. A töltött káposzta batyukat sorban letesszük a bogrács oldalára úgy, hogy középen mélyedés maradjon. Ide tesszük a kockázott füstölt húst, a felaprított paprikát, paradicsomot és a húsgombócokat. A másik fele szálas káposztával befedjük az egészet, majd a végén rákanalazzuk a sűrített paradicsomot is. 






A bográcsot felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, majd lassú tűzön, 2-2 1/2 óra alatt puhára pároljuk az ételt. Sózni már nem kell. A főzés végeztével érdemes a füstölt húst megkóstolni, mert ha az megpuhult, akkor a többi dolog is biztosan. Mikor elkészült, friss ropogós kenyérrel, chili paprikával és tejföllel adjuk asztalra. Mennyei!!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése