"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 28., péntek

~ KÓKUSZOS KOCKA ~


















A kókuszos sütikből sosem elég, legalábbis itthon nálunk. Nagyon szeretik, főleg ha nem vajas-krémes. Pont mint ez. A kakaós kevert tészta közt megbújó, nem túl édes kókuszos töltelék, nagyon finom egységet alkot ebben a süteményben. Könnyen összeállítható és egyáltalán nem időigényes recept. Ha tortaformában sütjük, akkor érdemes csokival bevonni a sütemény tetejét és akkor egy tökéletes ünnepi finomság alakulhat ki belőle. Így kockára vágva pedig egy nagyszerű vendégváró teasütemény...


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 dl. tej, 1 dl. olaj, 1 csipet só, 1/2 cs. sütőpor, 3 kanál sötét kakaópor. Töltelék: 20 dkg kókuszreszelék, 1 tojás, 1 liter tej, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 7 evőkanál búzadara, 1 csipet só.


Először a krémet készítjük el, hogy kissé hűlni tudjon. A tejet lábosba töltjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót és a tojás sárgáját. Lassú tűzön állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kész, akkor hozzáadjuk a kókuszt és a vaníliás cukrot. Alaposan elkeverjük. Egy aránylag kemény krémet kapunk. Langyosra hűtjük, majd a végén lazán belekeverjük a felvert tojásfehérje habját is. Félre tesszük. A tésztához a tojásokat tálba ütjük, majd a cukrot hozzáadva, jó habosra felverjük. Ez után mehet bele a liszt, a só, a kakaópor, a tej, az olaj és a sütőpor is. Sima masszát keverünk belőle. Egy kb. 15 x 25 cm-es tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd a fele kakaós masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, 175 °C-on 10 perc alatt elősütjük a tésztát. Ha elősült a tészta, a tetejére simítjuk a kókuszos tölteléket és egyenesre eldolgozzuk rajta. 






A kókuszrétegre rákenjük a másik fele kakaós masszát. 






Nincs más teendőnk, mint visszatolni a süteményt a sütőbe és tovább sütni  kb. 20-25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a sütink. Kihűtjük, majd felkockázzuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. 







3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik!!! Imádom a kókuszosat, ki fogom próbálni, köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszti!
    Nagyon jól néz ki ez a süti :) Végeredményben milyen? Nem túl száraz? Illetve szerinted kókusztejjel is készíthetem a krémet?
    Köszönöm előre is! :)

    VálaszTörlés