"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. augusztus 15., szombat

~ TÚRÓS REGGELI KALÁCS ~















Nem bántam, hogy bekapcsoltam korán reggel a sütőmet... Végre egy adag kelt tészta sülő illata lengte be a lakás mindegy egyes zegzugát. Hiába, hétvége van és pihenés. Ilyenkor olyan jó kiülni a terasz reggeli fényébe egy bögre kávéval a kezünkbe, álmosan hallgatni a madarak csicsergő énekét és közben elmajszolni egy frissen sült kalácskát... Na, milyen költői voltam?! De tényleg így történt. A levegő kellemesen langyos volt, a kalács pedig foszlós és puha...


Hozzávalók 8 kalácskához: 30 dkg liszt, 1/3 kocka friss élesztő, 1,2 dl langyos tej, 1 db. tojás, 1 kanál cukor, 1/3 mokkáskanál só, 2 kanál olaj. Töltelék: 25 dkg szemcsés túró, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2 kanál cukor, 1 csipet só, 2 kanál búzadara. Lekenéshez: 1 tojás sárgája. Szóráshoz: jégcukor.


Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral. A tészta többi hozzávalóját egy tálba tesszük és rugalmas kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor olajos kézzel átsimogatjuk a tészta felszínét, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Míg kel a tészta, addig kikeverjük a tölteléket. Mikor megkelt a tészta, lisztezett lapra tesszük és elosztjuk 8 részre. 




 Mindegyik tésztadarabot kinyújtjuk egy kb. 10-12 cm nagyságú körré. A tészta korongok közepére tesszük a tölteléket, amit háromszög alakúra formázunk. A tészta széleit körben bekenjük egy kevés tojásfehérjével, majd összecsippentjük a tésztaszéleket. Arra ügyeljünk, hogy a túrótölteléket teljesen bezárjuk a tésztába.





Mikor az összes kaláccsal elkészültünk, akkor áttesszük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és lekenjük őket egy tojás felvert sárgájával. 10 percet pihentetjük őket. 






Közben a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A megkelt kalácsokra jégcukrot szórunk, majd mehetnek a sütőbe sülni. Kb. 15-20 perc alatt, szép aranyszínűre sütjük őket. Langyosra hűlve kínáljuk.









4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek. Ha ízük is olyan finom, igazi reggel kényeztetés. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem igaz, milyen gyönyörűek, gratulálok, finom lehetett...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom. Köszönöm Kriszti a receptet. Külön öröm a minimál cukor.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Lányok!

    Tényleg nagyon finom, örülök, ha elkészítitek... :o)

    VálaszTörlés