"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2015. július 30., csütörtök

~ CALAMARI BRUSCHETTA ~
















A tengerparti nyaralásoktól egyszerűen nem tudok szabadulni. Annyira felspanol, hogy konkrétan posta fordultával indulnék is vissza. Valószínű, hogy előző életemben valami mediterrán matróna lehettem, aki az egész életét a sós tenger mellett tengette. Egyszerűen imádom. Imádom a tenger színét, az illatát, a neszeit és egyáltalán az egész mivoltát. Alig várom minden évben a szabit, hogy végre eljussak hozzá. Volt, hogy kétszer is sikerült. Na, az volt a kánaán... Még egy vágyam van a tengerrel kapcsolatban, mégpedig a delfinekkel való úszkálás. Ez is meg lesz egyszer az biztos. Szóval nagy szerelem ez. Lassan megtanulom a tengeri ételek elkészítését is, mert hát ugyebár ez alap annak, aki így beleesett ebbe a csodás világba. A tintahal az egyik kedvencem. Sütve már készítettem, most jöjjön egy pikáns, szaftos változata is. 

Mostani nyaralásunk alatt, ahogy ültem korán reggel a parton, nézve a napfelkeltét, még egy versírásra is megihletett a tenger...


ADRIA

Égszínkék víztükör, hatalmas csoda, 
bámulatba ejtesz Te gyönyörű Adria. 
Medredben lustán elnyúló elefántcsontszín szigetek,
mintha hívogatnának minduntalan engemet.

Honnan a horderő, honnan az őserő, 
a cseppekből összeállt hatalmas vonzerő?!
Talány e hatalmas morajló kékség, 
a földön hullámzó őrjítő mélység.

Néha szelíd vagy, de néha tombolsz, 
erődet fitogtatva őrülten rombolsz. 
De hiába az ellentétek állandó harca, 
szívemnek csak azért is Te vagy a rabja.
Ha távol vagyok tőled, akkor is vágylak,
 álmaimban sokszor Téged látlak. 
Selymes vizedben minduntalan elmerülnék, 
lágyan ringatózva öledben megpihennék.
Szeretlek téged hatalmas kék csoda: 
Adria, Te gyönyörű Adria..!


Hozzávalók a raguhoz 4 személyre: 4 friss tintahal, 1 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál oliva olaj, 1 doboz darabos-hámozott paradicsom konzerv, 8-10 szem koktél paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl. száraz fehér bor, 1 csésze magozott fekete oliva bogyó, 1 babérlevél, 1 citrom leve, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: szeletelt, grillezett bagett.


A tintahalat megpucoljuk, majd felkarikázzuk. / A bevezető szövegben van egy link, ott látható a tintahal tisztítása.../




 A hagymát és a fokhagymát apróra megvágjuk, majd az oliva olajon megpároljuk-pirítjuk. Hozzáadjuk a tintahalat és pár percig együtt pirítjuk az egészet. Ez után hozzáadjuk a paradicsom konzervet, a babérlevelet, a bort, majd elkeverjük. Ízesítjük sóval és borssal. Fedő alatt 20-25 percig lassú tűzön pároljuk. Ha letelt az idő, akkor hozzáadjuk a gerezdekre vágott koktél paradicsomot, a citromlevet, a karikára vágott-magozott oliva bogyót és a vágott petrezselyemzöldet. Lefedjük és még 10-15 percet pároljuk a ragut. Ha kell, pótoljuk a folyadékot borral vagy vízzel. Tálaláskor megszórjuk a ragu tetejét petrezselyemzölddel és oliva olajon megpirított, szeletelt bagettel tálaljuk az ételt. Nagyon finom és nagyon pikáns!






1 megjegyzés: